Επίθεση κατά του τοπικού «γαλάζιου» βουλευτή της Χίου Ν. Μηταράκη, εξαπέλυσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο νησί κατά των προσφύγων. «Δεν είναι κόσμιος ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεστε στον λαό της Χίου. Τον καλείτε σε εξέγερση. Καλύπτετε πρακτικά τις εξεγέρσεις», του είπε κατηγορώντας τον ότι «δεν θέλετε την επίλυση του προβλήματος».

Ο κ. Μηταράκης αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «προσβλητικό το ότι έχω άμεση ή έμμεση σχέση με τα επεισόδια». «Να το αποδείξετε αλλιώς να ανακαλέσετε», είπε στον κ. Μουζάλα, ο οποίος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «ο τρόπος με το οποίο θέτει τα ψέματά του δημιουργεί πανικό και αυτό χρησιμοποιείται για αυτές τις συγκεντρώσεις». Ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα παλέψει να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» και κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ «να βάλετε πλάτη ώστε να λυθούν τα πρακτικά προβλήματα».

«Συμφωνούμε με την συμφωνία. Προέβλεπε όμως ταχύτατη εξέταση του ασύλου. Υπάρχουν 18 άτομα για 3.600 πρόσφυγες. Πόσοι και πότε θα μεταφερθούν; Πείτε μας ημερομηνία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο», ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό σχετικά με όσα έχει καταγγείλει ο προσφάτως παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδ. Βουδούρης, χωρίς, ωστόσο, ο κ. Μουζάλας, να αναφερθεί σε αυτόν.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Χίο, ο τελευταίος δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος φιλοξενίας με στόχο να αποσυμφορηθεί το χοτ-σποτ της ΒΙΑΛ και να κλείσουν αυτοί που λειτουργούν στη Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ. Ενώ θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν εγκριθεί και σε υφιστάμενο κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι θα μεταφερθούν πρόσφυγες που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο θέμα της χορήγησης ασύλου, κάλεσε τον κ. Μηταράκη και τη ΝΔ να ασκήσουν πιέσεις στο Λαϊκό Κόμμα, ώστε να αποσταλούν στην χώρα μας οι 400 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) που προβλέπεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.