Αποστολή, Στρασβούργο

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επέλεξε να δώσει έμφαση στο Κυπριακό και στην κεντρική σημασία που αποδίδει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και η Άγκυρα στην επίλυσή του μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Η αναφορά της αυτή, στο πλαίσιο της οποίας σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας για την ΕΕ,καθώς έχει στρατηγική βαρύτητα για την περιοχή και είναι «κεντρικό για εμάς» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ενδέχεται δε να αποτελεί ένδειξη ότι και η Άγκυρα θέλει λύση, αλλά και η λύση του ζητήματος να μπορεί να θεωρηθεί μία καλή ευκαιρία ώστε οι «δύσκολες» σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας να αποκτήσουν μία ώθηση σε ένα θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Είναι σαφές ότι η ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει σειρά πολύ σημαντικών και περίπλοκων ζητημάτων που ξεπερνούν σε βεληνεκές το πολιτικό πρόβλημα στο νησί.. Ωστόσο, η αναφορά Μογκερίνι ίσως να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πεδίο σύγκλισης στο Κυπριακό, καθώς μάλιστα στο νησί ολοκληρώνεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου η σειρά των επτά συναντήσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και για το αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψής στην Τουρκία όπου και συνοδευόταν από τον επίτροπο Γειτονίας Γιοχάνες Χαν.

Η κυρία Μογκερίνι εξήρε τρία θέματα στα οποία, κατά την ίδια, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία. Πέραν του Κυπριακού, δήλωσε ότι στο Συριακό φαίνεται ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν προσεγγίσει στις θέσεις τους αναφορικά με την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης, διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Στο Κουρδικό, επανέλαβε ότι στην Ευρώπη το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και ότι χρειάζεται μία αξιόπιστη πολιτική διαδικασία ώστε το ζήτημα να λυθεί.

Σε γενικές γραμμές, η ύπατη εκπρόσωπος κινήθηκε στη γραμμή που έχει διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια εξαρχής είχε καταδικάσει το πραξικόπημα αλλά και ότι αν αυτό είχε επιτύχει τότε η αποσταθεροποίηση της περιοχής θα ήταν πολύ μεγάλη και επικίνδυνη.

Μετά το αρχικό ξέσπασμα άλλωστε, η ΕΕ έχει αναδείξει την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος στα μείζονος σημασίας ζητήματα με την Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα, με προσεκτική γλώσσα, τις ανησυχίες της για την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη.