Το πρόσωπο του ολοκληρωτισμού και του αυταρχισμού επέλεξε να επιδείξει ο Αλ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής, υιοθετώντας πρακτικές που συναντώνταικάπου μεταξύ Βενεζουέλας και Β. Κορέας.

Πέραν των απροσδόκητα κυνικών και περιφρονητικών – αν και αναμενόμενα παραπλανητικών – απαντήσεων που έδωσε σε εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών που απειλούνται με λουκέτο έπειτα από την δημοπρασία παρωδία για την χορήγηση των νέων αδειών λειτουργίας, ο κ. Τσίπρας προσέφερε μερικές πολύ σαφείς ενδείξεις της αντίληψής του για την άσκηση της εξουσιας στην Ελλάδα του 2016:

  • Κατ’ αρχάς, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να προχωρήσει σε μία ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, όταν κατ’ ουσίαν θέλησε να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου με τν οποίον δόθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προχώρησε ακόμη και σε υπαγόρευση του σκεπτικού της απόφασης. «Θα έλθει τώρα που έχουμε εισπράξει 246 εκατ. το ΣτΕ και θα κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον; Το θεωρώ αδιανόητο», είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας στην συνέχεια ότι δεν θα παρέμβει στο έργο της Δικαισύνης – αφότου όμως είχε ήδη παρέμβει και μάλιστα δημοσίως.
  • Σε ό,τι αφορά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από την Ευαγγελία Τσικρίκα του ALPHA και την Ειρήνη Σαββοπούλου του STAR για το αποτέλεσμα της «δημοπρασίας», που κατά πασα βεβαιότητα οδηγεί τους δύο σταθμούς σε λουκέτο και τους εργαζομένους στην ανεργία, ο κ. Τσιπρας έχασε την ψυχραιμία του και αποκάλυψε ένα νέο στυλ. Οι απαντήσεις ήταν αφενός «γιατί δεν κλάψατε για την ΕΡΤ» και αφετέρου «το δικό σας πρόβλημα δεν είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημα που έχουν άλλοι» – εν μέσω βέβαια και κάποιων δήθεν δεσμεύσεων ότι θα κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον χαρακτήρισε τους εργαζομένους στα δύο κανάλια ομήρους των εργοδοτών τους και εμφανίστηκε ως προστάτης των εργαζομένων λέγοντας ότι «το νταβατζηλίκι τελείωσε» και «το τζάμπα πέθανε», επειδή προφανώς θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα εργάζονται αμισθί.
  • Το τρίτο στοιχείο που φανέρωσε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντμετωπίζει τον Τύπο και δη τον μη φιλικό προς αυτήν ήταν η επιλογή των ερωτήσεων και όσων τις υπέβαλαν. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά εκπρόσωποι μίας κυβέρνησης της χώρας αποφασίζουν και αυθαιρέτως αποκλείουν από την συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ κάποια ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία κυριακάτικες εφημερίδες (Πρώτο Θέμα και Βήμα της Κυριακής), ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της πρωτεύουσας (Αθήνα 984) και αντιπολιτευόμενα έντυπα όπως ο Ελεύθερος Τύπος και η Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή ανήκει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως τουλάχιστονανέφεραν συνεργάτες της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία πάντως εκτέλεσε με χαρά τις εντολές που δέχθηκε.