Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση, απαντώντας στις στάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, να σταθούμε απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τους αρχηγούς κρατών που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ευρωπαϊκού Βορρά για τη διοργάνωση της συνάντησης της Αθήνας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί μια ακόμη ομαδοποίηση διαίρεσης ή διχασμού, αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κι επόμενη σύνοδος του Νότου της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Διακήρυξη των Αθηνών «αναδεικνύει την κοινή βούληση να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας».

Η Ευρώπη, συνέχισε, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της, όχι μόνο με ευχές, αλλά και με ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, να λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, με την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ανθρώπινη δαχείριση των προσφυγικών ροών» και για «αλληλεγγύη στο βάρος φιλοξενίας των προσφύγων».

Αναφέρθηκε και στα λόγια του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε πως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τη ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο.

«Μας ένωσαν τα προβλήματα, αλλά και η κοινή κληρονομιά μας, ένας πολιτισμός παράλληλος. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θέλουμε να μπολιάσουμε και τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολάντ: Χρειαζόμαστε μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα

Την ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνοχής και ενότητας στην ΕΕ έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή στην Ευρώπη. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη συνεργασίας, διαλόγου και δράσεων χρήσιμων για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Στόχος-όπως είπε-είναι να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

«Χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Αναστασιάδης: Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό

Σημαντική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Η σημερινή σύνοδος δεν είναι μια προσπάθεια ομαδοποίησης εντός ΕΕ» υπογράμμισε.

«Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε θέματα πολιτικής» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Μεσογείου μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης.

«Είναι ώρα να λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της αποξένωσης των πολιτών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλες τις προκλήσεις».

Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί συνεχώς με κανόνες λιτότητας, τεχνικισμούς και γραφειοκρατία.

«Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της, να γίνει μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ομορφιάς» σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ήπια δύναμη (soft power) και ότι ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάσει με τον «καλό καγαθό της αρχαίας Ελλάδας όχι με την έννοια της αισθητικής, αλλά με την έννοια της ηθικής».

Κόστα: Να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε ο προωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η σχέση της Ευρώπης με την αφρικανική ήπειρο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε στον καταμερισμό των ευθυνών ως προς το προσφυγικό» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς την ριζοσπαστικοποίηση.

«Πρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα την Ευρώπη. Να προωθήσουμε την δυνατότητα επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη» είπε και υπογράμμισε ότι «βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα».

Μουσκάτ: Η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η «κοινωνική Ευρώπη» ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

Εγκιδάθου: Να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα

Στην ανάγκη να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Σύνοδο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό σε αυτή τη συγκυρία» είπε ο κ. Εγκιδάθου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τη σημαντική πρωτοβουλία».

Στο επίκεντρο της Συνόδου, όπως εξήγησε, βρέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, μετανάστευσης, αλλά και οικονομίας, με έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη. «Πρέπει και στα τρία σκέλη να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».