Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα σταθερό φόρουμ διαλόγου και προσέγγισης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, στο οποίο η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο –γέφυρας, διοργανώνεται το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος.
Το συνέδριο αυτό, οι πρώτες λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο,τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Επίτροπος με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, την Εσωτερική Ασφάλεια και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Επιπλέον, το παρών θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς επίσης οι Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας συνδράμουν ενεργά στην προετοιμασία του συνεδρίου.
Στην αρχική παρουσίαση του συνεδρίου μίλησαν και παρουσίασαν τη στόχευση της πρωτοβουλίας αυτής, μεταξύ άλλων, ο Φαϊζάλ Αμπού Ζακί, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Al-Iktissad Wal-Aamal, ο Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και ο Χρήστος Φώλιας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Πρόεδρος του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Το μήνυμα που έστειλαν ήταν κοινό. Οι σχέσεις της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο δεν έχουν αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αυτό να γίνει τόσο στον οικονομικό/επιχειρηματικό τομέα όσο και στον πολιτικό/στρατηγικό τομέα, εφόσον οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις (πχ τρομοκρατία και μεταναστευτική κρίση).

Η φιλοδοξία είναι το φόρουμ να μονιμοποιηθεί, αλλά και να δημιουργηθεί ένα είδος επιχειρηματικού συνδέσμου. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν οι κατάλληλες επιχειρηματικές επαφές που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευσή τους.