Οποιος πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών σήμανε και τη λήξη του πολέμου που έχει αρχίσει στα media εδώ και μερικούς μήνες πλανάται πλάνην οικτρά. Ηταν απλώς το πρώτο κεφάλαιο σε ένα μακρύ τηλεμυθιστόρημα με στοιχεία θρίλερ το οποίο θα διαρκέσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τουλάχιστον 90 ημέρες ακόμη. Ως το σημείο που η Digea, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στις κάμερες υπουργοί της κυβέρνησης, θα πάρει εντολή να ρίξει «μαύρο» σε όσους σταθμούς αποκλείστηκαν. Σε κανάλια δηλαδή που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, έχουν χαράξει επιτυχημένη πορεία, είναι υγιείς επιχειρήσεις και απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους.
Θολό τοπίο ξημερώνει στον τηλεοπτικό χώρο και το πώς θα ξεκαθαρίσει ουδείς γνωρίζει μετά την πρωτόγνωρη διαδικασία της δημοπράτησης αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Η κυβέρνηση, διά δηλώσεων Τσίπρα και Παππά, έσπευσε να πανηγυρίσει αφού το τελικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Δημοσίου και μόνο, ξεπέρασε ακόμα και τις δικές της προσδοκίες. Ηδη όμως οι πανηγυρισμοί έχουν αρχίσει να σκεπάζονται από δηλώσεις που προαναγγέλλουν μακρά περίοδο νομικών διαδικασιών, τα αποτελέσματα των οποίων ενδεχομένως να φέρουν μεγάλες ανατροπές.
Ανατροπές, παράδοξα και δόσεις
Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από τους προσωρινούς υπερθεματιστές να μην περάσουν στην επόμενη φάση. Το στάδιο το οποίο αρχίζει άμεσα είναι ο έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των χρημάτων που θα δοθούν για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή ο έλεγχος του «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και κάποιος αποκλειστεί, η άδεια θα περάσει στους επιλαχόντες, οι οποίοι με σειρά προτεραιότητας είναι: η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη με 61,5 εκατ. ευρώ, ο Alpha με 61 εκατ. ευρώ, η κυπριακή Ανεξάρτητος Πάροχος με 18 εκατ. ευρώ και το Star με 13 εκατ.ευρώ.
Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα μιας διαδικασίας η οποία αφήνει απέξω έναν παίκτη που προσφέρει για την άδεια 61 εκατ. ευρώ και την εξασφαλίζει σε κάποιον ο οποίος έδωσε μόνο 43 εκατ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Σαββίδη ότι οι προσφορές ξέφευγαν κατά πολύ από την πραγματική αξία των αδειών, σημειώνοντας ότι έφτασε «μέχρι εκεί που έπρεπε».
Οι άδειες θα χορηγηθούν εντός 60 ημερών από την ανακήρυξη του πλειοδότη. Παράταση ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία θεωρήσει ότι αδικήθηκε και υποβάλει προσφυγή, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τις ανακοινώσεις που ήδη έχουν δώσει στη δημοσιότητα Alpha και Star. Παράλληλα εκκρεμούν αποφάσεις σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί και οι οποίες θα εκδικαστούν στο άμεσο μέλλον, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στρέφονται κατά του διαγωνισμού συνολικά.
Το ποσό του τιμήματος κάθε άδειας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Η δεύτερη δόση θα δοθεί εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας.
Το άδηλο μέλλον για όσους έμειναν εκτός
Το «θέαμα» της πρωτοφανούς διαδικασίας της δημοπρασίας μονοπώλησε αρχικά το ενδιαφέρον, η ουσία ωστόσο είναι η επόμενη ημέρα για όσους δεν κατάφεραν να πετύχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Με σοκ και δέος αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στελέχη και εργαζόμενοι των ήδη λειτουργούντων καναλιών που έμειναν εκτός της αδειοδότησης. Ωστόσο, καθώς τίποτε ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς, κύκλοι από τον Alpha ανέφεραν ότι συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες του σταθμού και την προετοιμασία του προγράμματός του. Τόνισαν μάλιστα ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των δικαστικών εμπλοκών.
Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα Κοντομηνά προς τους εργαζομένους του ομίλου: «Ο όμιλος Alpha, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο Alpha είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στη φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα».
Στην ίδια γραμμή κινούνταν και στο Star. Στελέχη του σταθμού ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν αλλάξει και πολλά, δεδομένου ότι από την αρχή θεωρούσαν πως όλη αυτή η διαδικασία, από την προκήρυξή της, είχε πολλές νομικές παρατυπίες και θα περιμένουν και αυτοί τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή η διεύθυνση ζήτησε επισήμως από τους εργαζομένους να παραμείνουν στα γραφεία και να συνεχίσουν να εργάζονται σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία, και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων».
Και το Mega, παρ’ όλο που είχε αποκλειστεί πολύ νωρίτερα και δεν συμμετείχε στη διαδικασία της δημοπρασίας, αμέσως μετά τη λήξη της ανανέωσε τα τρέιλερ διαμαρτυρίας και έδωσε στη δημοσιότητα νέα με γενικό τίτλο και θέμα
«Μαύρο στο Mega; Μαύρο σε κανένα κανάλι».
Ολα φαίνεται να δείχνουν ένα κοινό μέτωπο των καναλιών που ήδη λειτουργούν απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Ακόμη και ο Σκάι, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε και ήταν ήδη γνωστά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, συνέχισε να σφυροκοπά την κυβέρνηση και τη διαδικασία του διαγωνισμού, καθιστώντας σαφές ότι δεν κάνει πίσω από τις αρχικές ενστάσεις και αντιρρήσεις του.
Μυστικά και ψέματα
Αυτό που πάντως έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο έτσι όπως έχει ήδη διαμορφωθεί αλλά και αναμένεται να αλλάξει μέσα από ήδη συμφωνημένες και –κυρίως –υποβόσκουσες συμμαχίες. Δεδομένου ότι οι παλιοί παίκτες έχουν το πλεονέκτημα του ήδη διαμορφωμένου και εν λειτουργία σταθμού, το οποίο θα διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος στη διαφημιστική πίτα και μάλιστα με σημαντικό προβάδισμα, οι πληροφορίες που θέλουν τους νέους παίκτες να αναζητούν συμμάχους είναι έντονες.
Δύο παίκτες, οι κ.κ. Καλογρίτσας και Μαρινάκης, έχουν σημείο εκκίνησης το μηδέν, την ίδια ώρα που Σκάι και Antenna έχουν ήδη συμφωνημένο και έτοιμο πρόγραμμα. Ποια αγορά θα δώσει προβάδισμα σε ανθρώπους που δεν έχουν ξανακάνει τηλεόραση και δεν έχουν δοκιμαστεί στην τηλεοπτική αρένα;
Για να αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος στην αγορά, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Καθώς πολλά έχουν ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη για τη βιωσιμότητα των καναλιών, ουδείς μέχρι στιγμής έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να είναι βιώσιμο ένα κανάλι που έχει δώσει για την άδεια δεκάδες εκατομμύρια και ταυτόχρονα πρέπει να στηθεί από την αρχή. Αγορά εξοπλισμού και κτιριακές εγκαταστάσεις, πρόσληψη προσωπικού, δρομολόγηση παραγωγών, στελέχωση προγράμματος, προκαταβολές για συνδρομές, συμφωνίες και συνεργασίες.
Ηδη όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια που τέθηκαν εκτός δείχνουν ιδιαιτέρως ελκυστικά ως προς την υλικοτεχνική υποδομή τους αλλά και ως προς την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Δεδομένου ότι η νομική οδός που όλοι οι εκτός παιχνιδιού δείχνουν να ακολουθούν θα είναι μακρά, σχήματα και συμμαχίες σχεδιάζονται. Ακούγεται μάλιστα έντονα η σύμπραξη Καλογρίτσα – Alpha, Μαρινάκη – E TV και οι συνδυασμοί δεν μένουν σταθεροί. Παράλληλα εκδοτικά σχήματα και ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν εμπειρία θα κληθούν να συνδράμουν νέα εγχειρήματα.
Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η παρουσία συνδρομητικής πλατφόρμας, η οποία ενισχύεται σημαντικά και ενδεχομένως να αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν δικαιωθούν. Τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ραγδαία αύξηση των συνδρομητών την ίδια στιγμή που η ιδιωτική τηλεόραση με όσα αναγκάζεται να υπομένει λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και του πλήγματος που δέχεται η αγορά χάνει έδαφος συνεχώς.
Η λύση του γρίφου για ορισμένους πιθανόν να βρίσκεται στις άδειες για κανάλια θεματικού περιεχομένου, καθώς θα αποτελούσε μια διέξοδο συνέχισης λειτουργίας τους με όποιο μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα. Εν τούτοις έχει ήδη αρχίσει να απουσιάζει από τον χρονικό ορίζοντα των προθέσεων της κυβέρνησης η εξαγγελία δημοπράτησής τους, δίνοντας έτσι προφανώς χρόνο και χώρο στα κανάλια με άδεια, υπάρχοντα κυρίως αλλά και νεότευκτα, να αποσβέσουν γρήγορα την επένδυσή τους.
Και οι εργαζόμενοι;
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι στον χώρο των καναλιών γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για κάθε σταθμό. Αυτό φυσικά ακούγεται τουλάχιστον αστείο, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέοι σταθμοί θα προσλάβουν άλλους εργαζομένους και όχι όσους σκοπεύει να αφήσει στον δρόμο η κυβέρνηση ρίχνοντας «μαύρο» στις δουλειές τους.
Και μπορεί να μην πραγματοποιούνται συναυλίες, να μην ανεβαίνουν υπουργοί και βουλευτές στα κάγκελα, όπως είχε γίνει με την ΕΡΤ, ωστόσο υπάρχει κύμα συμπαράστασης στους εργαζομένους των ιδιωτικών σταθμών, η οποία στην παρούσα φάση εκφράζεται κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ