Σε 90 ημέρες μετά τον διαγωνισμό, η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων καναλιών, δήλωσε, μιλώντας στον Βήμα 99,5, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στη διαδικασία, κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες άδειες στο μέλλον.

«Η Digea οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα. Παρ’ όλο που η Digea, μέσα από ένα σκανδαλώδη διαγωνισμό, είναι ο συνασπισμός των ίδιων των καναλαρχών, οι οποίοι θα κληθούν να κατεβάσουν το σήμα στους εαυτούς τους. Έτσι είναι η πραγματικότητα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματική πως δεν θα υπάρξουν άλλες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πλην των τεσσάρων: «Άλλα πανελλήνιας εμβέλειας (σ.σ. κανάλια), πέραν των τεσσάρων αδειών, όχι δεν θα υπάρξουν. Είναι σαφές αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλούσαμε ένα κακό προηγούμενο αν παρεμβαίναμε σε έναν υγιή ανταγωνισμό».

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα: «Καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

«Με τη στάση της η ΝΔ όλο αυτό το διάστημα, νομίζω ότι δείχνει πως προσπαθεί να τορπιλίσει αυτό τον διαγωνισμό, λέγοντας και διαδίδοντας ακόμα και ψευδείς πληροφορίες. Εν πάση περιπτώσει, η εκτίμησή μου είναι […] ότι θα πρέπει να μην συγκαλύπτει το προηγούμενο καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας θα το έλεγα, ή στα όρια της νομιμότητας για κάποια σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα αυθαίρετο τηλεοπτικό τοπίο» σημείωσε.

Ως προς το αν μπορεί η ΝΔ να μην αναγνωρίσει τη νομιμότητα των αδειών που θα δοθούν η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Δηλαδή, τι εννοούμε; Ότι αν αύριο, ας πούμε, έρθει η ΝΔ και ακυρώσει τον διαγωνισμό, σε αυτούς που έχουν πληρώσει και έχουν πάρει τις άδειες, θα τους δώσει τα χρήματα πίσω; Τι ακριβώς θα συμβεί; Και πού θα βρει τα χρήματα; Να το πει στον ελληνικό λαό αυτό. Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην ΕΡΤ: «Η ΝΔ οφείλει να αλλάξει τη θέση της σήμερα. Είναι νομίζω προσβολή προς τη νοημοσύνη του έλληνα πολίτη. Και οφείλει να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε την τελική απόφαση του ΣτΕ, πριν προχωρήσει στο διαγωνισμό, ο κ. Παππάς απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε το διαγωνισμό. Το ΣτΕ από το 2010 έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια, αντιβαίνει το Σύνταγμα. Και πραγματικά αν δει κανείς το άρθρο 15, παράγραφος 2, του Συντάγματος θα διαπιστώσει ότι είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει άδεια για να λειτουργεί και να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός. Στην παρούσα φάση εξάντλησαν κάθε νομική δυνατότητα οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, και τώρα συμμετέχοντες στο διαγωνισμό».

Σε εξέλιξη η διαδικασία

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ «λευκός καπνός» αναμένεται να βγει σε περίπου 48 ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό σχήμα που θα λάβει την πρώτη άδεια, θα παραμείνει κλεισμένο στις εγκαταστάσεις της ΓΓΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλες τις άδειες.

Νωρίτερα, εξήλθε των γραφείων της ΓΓΕΕ ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής, το οποίο το πρωί είχε μεταφέρει μέλος του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για το όνομά του ή αν το άτομο θα αντικατασταθεί.

Το κτίριο της ΓΓΕΕ είναι «περικυκλωμένο» από ισχυρότατες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ και μία κλούβα της αστυνομίας είναι παρκαρισμένη έξω από την είσοδο του γκαράζ. Κανείς δεν μπορεί να παρκάρει πλησίον του κτιρίου, ενώ ήδη άλλαξε η πρωινή βάρδια των φρουρών που είναι επιτετραμμένοι με τη φύλαξη των προσώπων εντός του κτιρίου. Τέλος, οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες βρίσκονται αυστηρά σε απόσταση του κτιρίου.

Νωρίς το πρωί, τα γραφεία της ΓΓΕΕ επισκέφθηκε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, συνοδευόμενος από τον γγ Επικοινωνίας Λ. Κρέτσο, οι οποίοι ενημερώθηκαν από ταξίαρχο της ΕΛΑΣ για τη διαδικασία και τα μέτρα ασφαλείας.