Μόνο εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο συμφωνίας», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, για να προσθέσει πως ο ίδιος αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση».

Η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς – «να μην μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» – δεν βοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τόνισε μεταξύ άλλων ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου.

Ο κύριος Ακιντζί αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο δήλωσε ότι προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής.

Ο κύριος Ακιντζί είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς το Κυπριακό με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι προσεχείς έξι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είναι κρίσιμης σημασίας. Ευχήθηκε επίσης να ξεπεραστούν οι διαφορές στους τομείς της οικονομίας, της ΕΕ, της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων, έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο, το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα.

Όσον αφορά το εδαφικό, ο κύριος Ακιντζί δήλωσε πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά στο τελευταίο στάδιο, προτού συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.