«Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι έναντι των προσφύγων η Ελλάδα δίδαξε και θα διδάσκει με τη στάση της, ενώ με το παράδειγμά της συμβάλλει ώστε και οι εταίροι μας να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία.

«Γιατί αν επικρατήσει αυτή η φοβική νοοτροπία, η οποία κάποτε πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, το βλέπουμε, από εκεί και πέρα πλήττεται το ίδιο το θεμέλιο της Ευρώπης, το ίδιο το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το κέντρο βάρους της ΕΕ. Από τότε που δημιουργήθηκε, το κέντρο είναι ο άνθρωπος» δήλωσε.

«Ως Έλληνες υπερασπιζόμενοι το δικό μας παράδειγμα συμβάλλουμε, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της και να θωρακίσει την ενοποίηση της γιατί αν επικρατήσουν άλλες απόψεις τότε όχι ενοποίηση δεν θα υπάρξει, κινδυνεύει και η ίδια η Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βράβευση του Γιάννη Μπεχράκη

Στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι Ελληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες.

Στην ημερίδα, μίλησαν ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λιάνης.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.