από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
 
 

Κόκκινη γραμμή για την Κομισιόν η υπεράσπιση της ΕΛΣΤΑΤ

Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και στην υπόγεια συμμαχία με τους καραμανλικούς – Η σκληρή κριτική Γιούνκερ στα πεπραγμένα Καραμανλή
Κόκκινη γραμμή για την Κομισιόν η υπεράσπιση της ΕΛΣΤΑΤ
Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση προ μιας ακόμη υπαναχώρησης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Ο Τσακαλώτος βάζει συνεχώς κόκκινες γραμμές τις οποίες αναγκάζεται να παραβιάσει αμέσως μετά» λέει στις ιδιωτικές συζητήσεις του ανώτατος οικονομικός παράγοντας. Ο  Ευκλ. Τσακαλώτος, παρά τη σχετική επιστολή που έλαβε προ ημερών υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Βλ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Π. Μοσκοβισί και Μ. Τίσεν, απέτυχε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ υπό τον  Α. Γεωργίου.

Σε δύσκολη θέση η Αθήνα

«Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου»
λέει στο «Βήμα» ο ίδιος παράγοντας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 αποτελεί κόκκινη γραμμή και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους από την κυβέρνηση αναδεικνύεται στο κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επομένως, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να... παραβιάσει τη δική του κόκκινη γραμμή κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μοσκοβισί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Αλλωστε μετά τη δημόσια παρέμβαση της Κομισιόν, της επιτρόπου κυρίας Τίσεν και της ένταξης του θέματος προς συζήτηση στο Eurogroup  της 9ης Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να καταλάβουμε γιατί η Επιτροπή στηρίζει τα στοιχεία από το 2010 και μετά.

Το κατηγορώ του Γιούνκερ

«Ας μην το συζητάμε. Μπορεί ο Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές να μην ήθελε να αποδεχθεί αμέσως ορισμένα πράγματα, αλλά η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή»
είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ένα μεσημέρι του Αυγούστου 2014 σε έλληνες συνομιλητές του και μάλιστα με ύφος που δεν σήκωνε κουβέντα. Ο τότε πρωθυπουργός  Αντ. Σαμαράς και ο τότε υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, δύο εκ των συνομιλητών του κ. Γιούνκερ, προφανώς δεν συμφωνούσαν, αλλά δεν έδωσαν συνέχεια στην αντιπαράθεση για να μην προσβάλουν τον φιλοξενούμενό τους. Το γεύμα, με κυρίως πιάτο (εκτός από τον κ. Καραμανλή...) μια ψητή συναγρίδα Αιγαίου, έγινε στις 4 Αυγούστου 2014 στο εστιατόριο «Tudor» στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου «King George» της πλατείας Συντάγματος. Στο τραπέζι πρωταγωνιστούσε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε ανοίξει τη συζήτηση για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο τότε υπουργός Οικονομικών  Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος, όπως πάντα, μιλούσε ελάχιστα, αλλά και ο εξ απορρήτων πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου με το γνώριμο ύφος Σφίγγας. Ο φιλέλληνας κ. Γιούνκερ, κοιτάζοντας πότε την Ακρόπολη και πότε τους συνομιλητές του, φαίνεται ότι δεν άντεξε τον καταιγισμό των συνειρμών και εξήγησε ευθέως σε όλους με αριθμούς, στοιχεία και παραδείγματα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ευθύνεται για τη χρεοκοπία όχι τόσο γιατί εκτόξευσε το έλλειμμα και το χρέος, αλλά κυρίως γιατί κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μία τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα. Ηταν μαθηματικώς αδύνατον να συμβεί. Η χρεοκοπία ήταν εξασφαλισμένη, η σκληρή λιτότητα προδιαγεγραμμένη και η ξένη βοήθεια ζωτική και απαραίτητη.   

Είχε προβλέψει τη χρεοκοπία

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται μάλιστα να είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη ήδη από τις αρχές του 2009, όταν ήταν πρόεδρος του Eurogroup. «Πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατορθώσει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές» είπε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 19ης Ιανουαρίου 2009 στις Βρυξέλλες, για να εισπράξει την άμεση απάντηση του  Ι. Παπαθανασίου, που μόλις είχε διαδεχθεί τον Γ. Αλογοσκούφη στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών: «Ναι, αλλά να συζητήσουμε και τι θα κάνουμε με τα τοξικά των ευρωπαϊκών τραπεζών που ασφαλώς δεν αφορούν την Ελλάδα γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι καθαρές αλλά επηρεάζουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο κ. Γιούνκερ, που δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο σε συνεδρίαση του Eurogroup, ακύρωσε αμέσως τη συζήτηση με την κοφτή φράση «the matter has never been discussed» («το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ») και προχώρησε στα θέματα της ημερησίας διατάξεως.  


Ο Τσίπρας, ο Καραμανλής και η «διεθνής συνωμοσία»


Η πλευρά Καραμανλή δεν παραδέχεται την «ευρωπαϊκή ανάγνωση» της κρίσης και συμμαχεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία περιορίζει την απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις μετά το 2009. Τη στρατηγική δικαίωσης του κ. Καραμανλή υλοποιούν μεθοδικά στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (και επικεφαλής της ΕΥΠ επί Καραμανλή...) Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ολοι μαζί συντηρούν τον μύθο ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε από τον κ. Καραμανλή, αλλά από μια διεθνή συνωμοσία κατά του κ. Καραμανλή - απέναντι στην οποία μάχεται τώρα και η κυβέρνηση Τσίπρα. Το «παραμύθι» χτίζεται επάνω στις εξής παράλογες συντεταγμένες. Ενώ ουδείς αμφισβητεί το ύψος των δαπανών και του δανεισμού έως το 2009 σε ευρώ, όλοι δαιμονοποιούν τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του κεντρικού λογαριασμού ελλείμματος στο τέλος του 2010.
Επιμένουν ότι η καταγραφή των δαπανών με βάση τους κανόνες της Eurostat (που ισχύουν και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα!) ισοδυναμεί με την προδοσία κάποιου εθνικού μυστικού.

Αναφέρονται στην ενσωμάτωση στο χρέος 5,4 δισ. από off-market swaps σε κάθε έτος για την τετραετία 2006-2009 και αυθαιρέτως πολλαπλασιάζουν το ποσό επί τέσσερα για να ισχυριστούν ότι «φόρτωσαν το χρέος με 20 δισ.» ενώ η δαπάνη είναι μία και μοναδική και δεν επαναλήφθηκε τέσσερις φορές. Λένε ότι «η Γερμανία δεν εντάσσει στο έλλειμμα τους σιδηροδρόμους ενώ η Ελλάδα ενέταξε τον ΟΣΕ», αλλά αποκρύπτουν ότι η Ελλάδα το έπραξε γιατί τα έσοδα του ΟΣΕ βρίσκονταν επί τρία χρόνια κάτω από το 50% των δαπανών του με αποτέλεσμα να υπαχθεί (μαζί με άλλες 16 ΔΕΚΟ) στον σχετικό πανευρωπαϊκό κανόνα της Eurostat για τη συμπερίληψη δαπανών ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.

Αδιαφορούν ότι όλες αυτές οι αλλαγές καταγραφής έγιναν τρεις μήνες μετά (και όχι πριν) την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Αποσιωπούν ότι Μνημόνιο σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναχρηματοδότησης ελληνικών κρατικών δανείων που δεν εξυπηρετούσαν πλέον οι αγορές και χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε καν χώρα. Και ισχυρίζονται ότι η οριστική λογιστική απεικόνιση του ελλείμματος (στο τέλος του 2010) εγκλώβισε την Ελλάδα σε ένα δεύτερο Μνημόνιο (το 2012) που κόστισε 210 δισεκατομμύρια ευρώ. Λένε δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εμφανή και γνωστά στην Ευρώπη και στις αγορές χρέη από swap και ΔΕΚΟ που δεν καταγράφονταν στο επίσημο ελληνικό έλλειμμα και χρέος, μόλις ενσωματώθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς «πυροδότησαν» επιπλέον κόστος 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ελληνες!

Δεν πρόκειται για τρέλα ή για παρανόηση, αλλά για ακόμη μία απάτη, όπως η αλήστου μνήμης «απογραφή» του 2004. Οι νεοκαραμανλικοί και η κυβέρνηση συντηρούν μια συζήτηση επιπέδου «σανού» για τους ανενημέρωτους και για τον όχλο και προσβάλλουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη των πολιτών προκειμένου να υπάρχουν (και να συνυπάρχουν...) πολιτικά παριστάνοντας τους «αντιστασιακούς».
 


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: Πλήρης στήριξη Μοσκοβισί στη θέση της ΕΕ για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ 
 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η ανικανότητα επιστρέφει | 30/08/2016 07:51
  Οι άνθρωποι που με τη μνημειώδη ανικανότητά τους μας χρεωκόπησαν το 2004-2008 επιστρέφουν ως φάρσα να την επιδείξουν στα σχόλια του Βήματος. Έξι-επτά ως τώρα σχόλια από "έναν" "ανώνυμος" προφανώς από ίδια IP με παραλλαγές σε ένα θέμα: όλοι είναι κακοί εκτός απ'τον Καραμανλή. Δηλαδή ούτε σωστό σπαμάρισμα δε μπορούνε να κάνουνε, ούτε μια προπαγάνδα της προκοπής, η ηλιθιότητά τους τους καρφώνει. Ας όψονται τα βόδια της Αριστεράς που ψηφίζουν Καραμανλή τόσο καιρό και δεν το καταλαβαίνουν: ο Παυλόπουλος ΠτΔ, ο Παπαγγελόπουλος στο Δικαιοσύνης, ο Καμμένος Υπ.Αμ. και ο Καραμανλής στο απυρόβλητο. Α ρε θύματα...
  John
  απάντηση40
   
   
  Με ματωμένη καρδιά | 30/08/2016 00:57
  θέλω να γράψω ένα τελευταίο σχόλιο: Πάνω σε ΣΚΑΤΑ δεν χτίζεται μια νέα Ελλάδα. Καιρό έψαχνα να δω τον Ηρακλή που θα καθάριζε τον «στάβλο του…», ανεξαρτήτως Κομμάτων, Χρωμάτων και πάσης φύσεως «Ιδεολογιών», αλλά δεν τον είδα. Εικάζω ότι η στεγνή πραγματικότητα είναι πλέον η μάχη των «εντός και των εκτός γιγάντων» για την μοιρασιά της απομείναντος πίτας της γεωγραφικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά και επιστημονικά πανέμορφης Ελλάδας.
  Μιχαήλ Λέων
  απάντηση00
   
   
  Ειναι απλα τα πραγματα | 29/08/2016 15:01
  Ο γαπ με νομιμοφανη τροπο και λαθροχειριες τυπου Γεωργιου πραγματι φουσκωσε και το ελλειμμα και το χρεος. Αυτο ειναι ομως το ελλασον. Το μειζον ειναι οτι δεν πηρε την επομενη των εκλογων, τα απαραιτητα μετρα, που απολυτα ηξερε και ολοι του ελεγαν πως επρεπε να παρει, για να μην φθασει η χωρα στην κολαση των μνημονιων. Τεχνηέντως καθυστερουσε τη ληψη μετρων, μιλαγε για τιτανικους, συνομιλουσε κρυφα με στρος καν και οδηγησε εκ του ασφαλους τα πραγματα σε αδιεξοδο και την χωρα μας στην κολαση.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση06
   
   
   
  Οπου και να τον πιασεις βρωμαει | 29/08/2016 14:55
  Ο γαπ και σαν αντιπολιτευση ηταν αθλιος. Υιοθετουσε καθε παραλογο αιτημα και πιεζε συνεχως για εκλογες αρνουμενος να βαλει πλατη σε οποιαδηποτε μετρα. Υποσχοταν οτι λεφτα υπαρχουν και εταζε αυξησεις πανω απο τον πληθωρισμο. Τον ειχαν ενημερωσει οι παντες για το μεγεθος των προβληματων της οικονομιας και ηξερε ακριβωσ τι επρεπε να κανει την επομενη μερα των εκλογων του 2009. Παρελαβε σπρεντς στις 132 μοναδες χωρις προβλημα δανεισμου. Αρχισε να κολοβαραει επιτηδες ταξιδευοντας για τουρισμο σε ολο τον κοσμο. Μιλαγε για τιτανικους. Συνομιλουσε παραλληλα κρυφα με τον στρος καν. Οδηγησε τεχνηεντως τα πραγματα σε αδιεξοδο και τελικα μας εφερε το δντ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση06
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα μνημονια εσωσαν τις ευρωπαικες τραπεζες | 29/08/2016 14:52
  Daily Telegraph: «Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόδωσαν την Ελλάδα .Η χώρα θυσιάστηκε προκειμένου η ΕΕ να αγοράσει χρόνο , όπως οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες» . Naomi Klein: "Ελληνες θυσιαστήκατε για να σωθούν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σας εκπαιδεύουν να νοιώθετε ένοχοι!" Στίγκλιτς: Το 1ο μνημόνιο σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Στίγκλιτς: Το 1ο μνημόνιο σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση05
   
   
  2. Ανδρεας Λοβερδος | 29/08/2016 14:49
  Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος 16 Ιουλίου 2011 εμφανίστηκε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και δήλωσε τα εξής: «Κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό. Είπαμε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν. Έκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρυθμήσεις. Ήταν ένα κόμμα κατά βάση του «όχι»
  Ανώνυμος / η
  απάντηση03
   
   
  Ανδρεας Λοβερδος | 29/08/2016 14:47
  Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Η άλλη όψη» ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι  ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη ήταν οι υπαίτιοι που η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι υπήρχε σχέδιο του κ. Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να εισέλθει με το ζόρι στο πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον υποστήριξε ότι ... στο σχέδιο αυτό αντέδρασε τόσο ο ίδιος όσο και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Διαμαντοπούλου.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση04
   
   
  Αποκαλυψη | 29/08/2016 14:46
  Ανεπανόρθωτα εκθέτει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Προβόπουλοςεξήγησε ότι αν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα θα είχαμε αποφύγει το μνημόνιο. θα είχε περιοριστεί η δυναμική του ελλείμματος και θα είχε αλλάξει η ψυχολογία των αγορών. Η δήλωση-βόμβα αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη δυναμική και από το γεγονός ότι όπως επανέλαβε ο κ. Προβόπουλος ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος ήδη από την προεκλογική περίοδο για την δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση04
   
   
  Προβοπουλος εκτελει Γαπ | 29/08/2016 14:44
  O Προβόπουλος λεει Σεπτέβριο του 2009 σε Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη: "Το δημόσιο έλλειμμα φέτος θα κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από το 7 8% του ΑΕΠ. Αν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν βγάλουν ισχυρή κυβέρνηση και πάμε και για νέες εκλογές τότε η απόκλιση στα δημόσια οικονομικά θα είναι τραγική στα τέλη του Δεκέμβρη. Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση και στο επίπεδο των δαπανών και στο κομμάτι των εσόδων. Oι αγορές (δηλαδή οι δανειστές του ελληνικού δημοσίου) όταν βρεθούν σε λίγους μήνες μπροστά σε ελλείμματα αυτού του επιπέδου θα αντιδράσουν βίαια απέναντι στην ελληνική οικονομία, αν δεν πάρουμε εγκαίρως μέτρα."
  θα αντιδράσουν βίαια αν δεν πάρουμε ΕΓΚΑΙΡΩΣ μέτρα
  απάντηση03
   
   
  Να και η αληθεια για το ελλειμμα | 29/08/2016 14:39
  To ελλειμμα του 2009 διαμορφωθηκε απο τον Ιανουαριο του 2009 εως τον Φεβρουαριο του 2010. Δηλαδη εχουμε 9 μηνες Καραμανλη και 5 μηνες Παπανδρεου. Δηλαδη ενα μεγαλο μερος του ελλειμματος του 2009 ειναι αντικειμενικα του Γαπ, ενω εχει περασει στη συνειδηση του κοσμου οτι ολο το ελλειμμα ειναι της ΝΔ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση05
   
   
  Του τα ελεγαν, αλλα ο Γαπ εκτελουσε εντολες!!! | 29/08/2016 14:36
  Του ελεγαν τι επρεπε να κανει, αλλα ο Γαπ εκτελουσε εντολες!!! ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ειχα εισηγηθει στο υπουργικο συμβουλιο τον οκτωβριο του 2009 σκληρα μετρα απο τοτε, αλλά δεν εισακούσθηκα." ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "τον Οκτωβριο του 2009 ελεγα στον Παπακωνσταντίνου να πάρει επειγόντως μέτρα και αυτός με κοιταγε σαν ούφο. Ήμουν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν σκληρά μέτρα αμέσως μετά από τις εκλογές του 2009. Δυστυχώς, ήταν άλλες οι προτεραιότητες εκείνη την περίοδο." ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: "Έπρεπε λοιπόν να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μόνοι μας, την επομένη των εκλογών. Δεν το κάναμε. Αντί αυτών μοιράζαμε επιδόματα και σχεδιάζαμε αυξήσεις σε μισθούς."
  Πειτε επιτελους την αληθεια!!!!
  απάντηση04
   
   
  Kε Παπανδρεου..... | 29/08/2016 14:31
  Κυριε Παπανδρεου οταν αναλάβατε τα spreads βρίσκονταν στις 134 μονάδες και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας πέριξ του 2%. Μπορούσε να προχωρά απρόσκοπτα ο δανεισμός της χώρας. Εσείς όμως προεκλογικά επιλέξατε να συναντηθείτε με το Στρος Καν και το ΔΝΤ για να βάλατε τη χώρα στο μηχανισμό του. Μόλις πήρατε την εξουσία αμέσως ξεκινήσατε τα περί «Τιτανικού», «διεφθαρμένης χώρας και Λαού» και φουσκώσατε εντέχνως το ήδη δυσθεώρητο έλλειμμα ώστε να βάλετε τη χώρα υπό την κηδεμονία σκοτεινών, ύποπτων και αρπακτικών μηχανισμών. Βάλατε τη χώρα στο μνημόνιο κατ’ επιλογή σας. Γνωρίζατε τις δυσκολίες της Εθνικής οικονομίας και επιλέξατε να πείτε ψέματα και να εξαπατήσατε τον Ελληνικό Λαό, κε Παπανδρέο
  Ανώνυμος / η
  απάντηση04
   
   
  Η αληθεια για το χρεος | 29/08/2016 14:28
  Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα: • 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία. • 10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ. • 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια. • 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. • Δηλαδή από τα 80 δισ, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση22
   
   
  Ποσοι Έλληνες γνωρίζουν.... | 29/08/2016 14:24
  ......οτι η συνολική δαπάνη κατά την περίοδο 2004-2009 για την εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ήταν 194,21 δισ. ευρώ (χρεολύσια 132,9 δισ. ευρώ και τόκοι 61,31 δισ. ευρώ), ενώ κατά την ίσης χρονικής διάρκειας εξαετία 1998-2003 ήταν 139,5 δισ. ευρώ (χρεολύσια 84,7 δισ. ευρώ και τόκοι 54,8 δισ. ευρώ). Δηλαδή για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, που είχε συσσωρευθεί, η κυβέρνηση Καραμανλή πλήρωσε για δανεια ΠΑΣΟΚ 54,7 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σημίτη!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση12
   
   
  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ "ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ"! | 29/08/2016 14:18
  Μπράβο, ΑΚΑΡΝΑΝ, που μας το θύμισες! Μεθαύριο στην δίκη του Γεωργίου ελάτε όλοι σύντροφοι "Γερμανοτσολιάδες", "Προδότες μνημονιακόί", "μερκελιστές"΄. "Τσολάκογλου" να χορτάσετε γέλιο, να απολαύσετε το άνθος του Αντιμνημονιακού Αγώνα, την ασυμβίβαστη (!!!!) Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που όπου βλέπει κόκκινη γραμμή την ισοπεδώνει!) να ικετεύει πεσμένη " στα τέσσερα" (ε ρε Καμένε, τι σου 'μελλε να πάθεις!) ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γεωργίου, μήπως και τσιμπήσει εκείνα τα "ψιλά" που θα μας δώσουν οι "τοκογλύφοι δανειστές" για δόση του Σεπτεμβρίου. Απίστευτο θέαμα, σύντροφοι! Δεν λέω, το πληρώνουμε πανάκριβα αλλά το καλό θέαμα στοιχίζει!!
  ΑΙΟΛΟΣ
  απάντηση80
   
   
  Το "καραμανλικό παρακράτος"... | 29/08/2016 13:12
  ...υπήρχε και υπάρχει ακόμα...(;;;!!!) Ζεί και βασιλεύει από τη ΝουΔού, Πάκη και με την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...!
  Παρατραβηγμένο...;! Δε νομίζω...
  απάντηση90
   
   
  Ε, ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ! | 29/08/2016 11:58
  Και πού να δείτε την απίστευτη νίλα, που σας περιμένει ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΚΑΡΑΜΝΛΙΚΟΙ, όταν η ακατάβλτη κυβέρνησή σας, ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ, θα πάει στο Δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γεωργίου! Ε, ρε γλέντια!!
  ΑΚΑΡΝΑΝ
  απάντηση121
   
   
  Απαταιώνες...είμαστε...; | 29/08/2016 11:00
  ...είχε πει σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο η Φωτίου. Ναι, στον αιώνα τον άπαντα είσαστε απατεώνες γιατί με την αποδοχή του χρέους και το νέο μνημόνιο έχετε αποδεχθεί, πλαστά ή όχι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Απλά για μια ακόμα φορά γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Παρεμπιπτόντως 70 χιλ. επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα. Το έχω ξαναγράψει, αν δεν καταστραφεί πλήρως αυτή η χώρα δεν πρόκειται να έχει μέλλον.
  Κυριάκος
  απάντηση163
   
   
  καραμανλικό παρακράτος; | 29/08/2016 10:33
  αλήθεια θα ασχοληθεί κανείς εισγγελέας με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης καραμανλή; είναι προφανώς τυφλή! δεν ακούει δε διαβάζει. παρά μόνο αυτούς που θέλει. λες και υπάρχει κάποιο καραμανλικό παρακράτος που καθοδηγείται από συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις...
  grt
  απάντηση200
   
-