Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε έκδοσηlongplayετοιμάζεται να παίξει για μία ακόμη σεζόν η κυβέρνηση ελπίζοντας ότι οι συσχετισμοί θα ευνοήσουν τη ζαριά. Το σκεπτικό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελόσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σφόδρα για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και, με δεδομένο το Προσφυγικό και την αστάθεια στην Τουρκία, είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου 3 με σκοπό να μην αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας.
Για αναφορά στις Βρυξέλλες
Στις 9 Σεπτεμβρίου, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπραςθα υποδέχεται στην Αθήνα τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςθα δίνει «αναφορά» στους ομολόγους του στο Eurogroup για τα 15 προαπαιτούμενα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί ώστε να εκταμιευθεί κάποια στιγμή η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με το εν Αθήναις «τελετουργικό», στη συνεδρίαση των Βρυξελλών ουδείς αναμένει καλά νέα, πολλώ μάλλον πράσινο φως για τη δόση.Η έμφαση της κυβέρνησης παραμένει στην πολιτική θεώρηση και όχι στις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο «η στρατηγική των αναβολών ενέχει ρίσκο», λένε διπλωματικές πηγές, καθώς παραβλέπει την επιμονή των ΗΠΑ και του Βερολίνου για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα δυσκολέψει πολύ τις τεχνικές διαπραγματεύσεις (αρχίζουν στις 12 Σεπτεμβρίου). Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παραμείνει για καιρό σε κατάσταση αμφιθυμίας για την εφαρμογή του Μνημονίου, λένε οι ίδιες πηγές.
Η κυβερνητική επιλογή συγκεντρώνει καλές πιθανότητες μόνο αν ηΑνγκελα Μέρκελεπιλέξει το «successstory» για την Ελλάδα (όπως επί κυβερνήσεωςΑντώνη Σαμαρά) αλλά κινδυνεύει να συναντήσει τοίχο αν το Βερολίνο κάνει στροφή στην πολιτική πυγμής έναντι της χώρας μας σε συνάρτηση με το Προσφυγικό και εν όψει των εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Το τελευταίο σενάριο ακούγεται όλο και πιο έντονα.

Βαρύ κλίμα ελέω ΕΛΣΤΑΤ
Υπό το βάρος του κλίματος που δημιούργησε η ανταλλαγή επιστολών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, ο έχων τον συντονισμό των μνημονιακών δράσεων υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτοςμεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον επίτροπο ΟικονομικώνΠιερ Μοσκοβισί. Μαζί τους ο υπουργός ΑνάπτυξηςΓιώργος Σταθάκης. Την ίδια ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκηςθα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG)όπου συζητούνται οι λεπτομέρειες του προγράμματος.
Ο κ. Τσακαλώτος θυμάται ότι ο κ. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο άφησε ανοιχτό παράθυρο για ελάφρυνση του χρέους με παράλληλη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν από τις γιορτές. Ετσι ο έλληνας υπουργός έβαλε στο ψυγείο τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2017-2020 ώστε αν πάρει κάτι για το χρέος να ψηφιστεί από τη Βουλή χαμηλότερο πλεόνασμα από το «αστρονομικό» 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα για την τριετία 2018-2020.
Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει ότι η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα είναι ζήτημα επιβίωσης και για την ίδια την κυβέρνηση. Αν δεν χαλαρώσει ο κλοιός της λιτότητας, ακόμη και αν αποφευχθεί ο «κόφτης» τον Απρίλιο το 2017, το επόμενο φθινόπωρο κυβέρνηση και τρόικα θα κληθούν να βρουν τα μέτρα για την αναρρίχηση στο «άπιαστο» για οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών. Γιατί σε επίπεδο υλοποίησης ευρωπαϊκές πηγές παρουσιάζουν στο «Βήμα» μια εικόνα ελαφρώς ανησυχητική. Στις 9 Σεπτεμβρίου το Eurogroup αντί για τη δόση θα στείλει στην Αθήνα την τρόικα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη των κλιμακίων θα αναλωθεί στη χαρτογράφηση των καθυστερήσεων που ήδη παρατηρούνται (ιδίως στα ενεργειακά). Οι πλέον απαισιόδοξοι αναμένουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο πήγαινε-έλα της τρόικας για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.Πρόκειται για ένα ποσό που έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Μάιο. Αν κυλούσαν όλα βάσει προγράμματος, θα μπορούσε να εκταμιευθεί σε λίγες ημέρες, ενώ η όποια καθυστέρηση παρατείνει την ομηρεία χιλιάδων επιχειρήσεων που περιμένουν τα λεφτά που τους χρωστάει το κράτος.
Ο κίνδυνος που επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές είναι ότι με αυτούς τους ρυθμούς η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα αρχίσει το νωρίτερο τον Ιανουάριο και η «κατατονία» στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία θα παραταθεί επ’ αόριστον.
Νωρίτερα η αύξηση σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης – Ανοδος ως και 10 λεπτά το λίτρο

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ξανα-καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Ανάπτυξη», σελ. B3). Μέχρι όμως τα λόγια να γίνουν… πράξεις, η κυβέρνηση ακουμπάει τις ελπίδες της στην είσπραξη (αντί για την κατάργηση) του φόρου ακινήτων για να γεμίσει το άδειο ταμείο.

Την ίδια στιγμή, διά παν ενδεχόμενο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει πιο μπροστά την ψηφισμένη αύξηση στα καύσιμα κίνησης. Ετσι, αντί για την 1η Ιανουαρίου 2017, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης ενδέχεται να αυξηθούν ως και 10 λεπτά το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά και το πετρέλαιο θέρμανσης με τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης δηλώνει ότι «θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη». Μόλις ανοίξει η Βουλή θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων και εκείνο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Στο σκέλος των δαπανών η εσωτερική στάση πληρωμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση για να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους εφαρμόζειστο σκέλος των δαπανών ένανοριζόντιοκαιαυτόματο κόφτη» λέει στο «Βήμα» ο συντονιστής Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η καθυστέρηση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει προβλήματα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς η υπερσυγκράτηση δαπανών ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργούνται νέες οφειλές την ώρα που θα αποπληρώνονται οι παλιές.
Προς το παρόν οι αριθμοί για την πορεία της οικονομίας παραμένουν αντιφατικοί. Τα έσοδα παρουσιάζουν κάμψη, αλλά η εικόνα δυσπραγίας δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την ύφεση που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τον Ιούλιο τα έσοδα βρέθηκαν κατά 641 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο και η κακή εικόνα συνεχίζεται κατά πληροφορίες και τον Αύγουστο. Από την άλλη πλευρά, η επί τα βελτίω αναθεώρηση της ύφεσης από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους (από το -1,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί μαζεύτηκε στο -0,8%) κάνει κάποιους να αισιοδοξούν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα συγκρατηθεί στο τέλος του έτους κοντά στη μνημονιακή πρόβλεψη του -0,3%, ίσως και λίγο πιο κοντά στο 0%.
Στην αγορά όμως το κλίμα είναι κακό. Οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται (ρεκόρ τετραετίας τον Ιούλιο), τα έσοδα από τον τουρισμό εμφανίζονται μειωμένα (-5,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΤτΕ), ενώ ακόμη και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ μειώνεται, κάτι που δείχνει ότι η οικονομία «μαυρίζει» επικίνδυνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν 7,5 εκατ. φορολογούμενοι θα καταφέρουν να πληρώσουν κοντά στα 30 δισ. ευρώ φόρους στις 120 ημέρες που απομένουν ως το τέλος του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ