Nα οικοδομήσει μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και αλήθειας με τους πολίτες και πέραν των τειχών της κεντροδεξιάς παράταξης θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που δίνει μεγάλη σημασία στην πρώτη του παρουσία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον κ. Μητσοτάκη η εφετινή εμφάνισή του στην 81η ΔΕΘ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι εκεί θα αναδείξει, όπως μεταδίδεται από το στενό επιτελείο του, το κυβερνητικό του σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Επίσης από τις ομιλίες του θα διαφανεί το άνοιγμα στην κοινωνία, ενώ θα προσπαθήσει να ανακτήσει τις πρωτοβουλίες στην κεντρική πολιτική σκακιέρα με κλείσιμο παράλληλα των ανοιχτών θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωστρέφεια τη ΝΔ.

«Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση»
τονίζουν ανώτερες κομματικές πηγές και αυτό που εκπέμπεται από τη ΝΔ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη ΔΕΘ «με μια υπόσχεση, ότι εκείνος δεν θα δώσει υποσχέσεις» και «με σημαία του τον ρεαλισμό, την αλήθεια και την κοινή λογική».
Σχέδιο «επανεκκίνησης»
Το τρίπτυχο «ρεαλισμός, αλήθεια και κοινή λογική» αποτελεί τον οδηγό για την εφετινή ΔΕΘ παράλληλα με το κεντρικό σύνθημα για την ανάγκη «επανεκκίνησης» στη χώρα. Με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι η χώρα, λόγω των οικονομικών, εισέρχεται σε μια περίοδο απρόβλεπτη, όπου όλα είναι ανοιχτά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, η ΝΔ προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο.
Μεθαύριο, Τρίτη, συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος όπου θα σταλούν πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ παραμένει ανοιχτό για μετά τη ΔΕΘ το θέμα των «περιορισμένων αλλαγών» σε διάφορα πεδία του κομματικού και κοινοβουλευτικού οργανογράμματος. Ηδη στο επικοινωνιακό επιτελείο έγιναν δύο προσθήκες με τον ορισμό δύο νέων αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου, ενώ, όπως είχε προαναγγείλει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, παραμένει κανονικά στη θέση του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αν και αποφεύγουν από την ηγετική ομάδα να λένε ότι προβλέπουν πρόωρες εκλογές και «οχυρώνονται» πίσω από την αναφορά ότι «μπορεί ο χρόνος τυπικά να μη θεωρείται προεκλογικός αλλά όλα είναι ανοιχτά», εν τούτοις αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται οι πολίτες να δώσουν θετική ψήφο στη ΝΔ και όχι να κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της αρνητικής στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπολιτευτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηριχθεί σε τρεις βασικούς άξονες: σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, άνοιγμα στους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόρους και, το κυριότερο, προβολή θετικής πρότασης για το μέλλον.
Απώτερος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μέσω των τριών αυτών αξόνων να χτίσει το προφίλ της ΝΔ ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στη σημερινή κυβέρνηση τείνοντας χείρα πολιτικής φιλίας σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, κυρίως από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, καθώς σε επίπεδο συσπείρωσης το κόμμα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπορευτούν μαζί μας για την επανεκκίνηση της χώρας»
λέει στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει πως θέλει να πείσει και τους πιο δύσπιστους και επιφυλακτικούς ότι πέρα από την κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει από τη ΝΔ «πραγματική ελπίδα και πολιτική πρόταση». «Με αυτή την πρόταση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και αξίζει να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση κοινωνικών δυνάμεων στο πλευρό της ΝΔ» τονίζει σε όλους τους τόνους.
Η Θεσσαλονίκη θεωρείται για τον κ. Μητσοτάκη ένα κομβικό σημείο καθώς θα αναδείξει την αντίθεση: από τη μία η ΔΕΘ ως «τόπος του εγκλήματος» για τον κ. Τσίπρα, όπως λένε από τη ΝΔ, καθώς θα θυμίσουν το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, από το οποίο τίποτε δεν εφαρμόστηκε, με κορυφαία παραδείγματα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιστροφή της 13ης σύνταξης, και, από την άλλη, το πρόγραμμα της ΝΔ, οι βασικοί άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς.

Οχι άλλους φόρους
Σύμφωνα με τον ως τώρα σχεδιασμό που έχει γίνει στο επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και θα καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η τακτική της υπερφορολόγησης είναι προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του κ. Τσίπρα «λόγω έλλειψης εναλλακτικού σοβαρού σχεδίου από μέρους της κυβέρνησης» αλλά και επειδή με την τακτική αυτή επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος ως κύριο μοχλό στήριξής του στην εξουσία.
Με προβολή του μηνύματος ότι η υπερφορολόγηση σκοτώνει την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το πλαίσιο των βασικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Η φιλοσοφία της πρότασης της ΝΔ θα στηρίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, με ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό των δημοσίων δαπανών, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αναμένεται επίσης να επισημάνει ότι στόχος της ΝΔ είναι να δώσει κίνητρα για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί και πάλι ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που είναι το κύριο ζητούμενο για τη χώρα.
Η παρουσίαση του πλαισίου για έξοδο από την κρίση θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον διάλογο και στην επικοινωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη με το σύνολο των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της χώρας.
Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους των διάφορων φορέων, παρουσία και του αντιπροέδρου του κόμματος και υπευθύνου για την κατάρτιση του προγράμματος Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και των συντονιστών και τομεαρχών.

«Στο πρόγραμμά μας θα μιλήσουμε με τρόπο πραγματιστικό και συγκεκριμένο για τους φόρους και για τις δαπάνες που θα κόψουμε»
τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και συμπληρώνει: «Η ΝΔ θα μιλήσει με την ίδια γλώσσα στους δανειστές και με την ίδια γλώσσα στους έλληνες πολίτες. Δεν θα είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2».
«Πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ»

Η ΝΔ το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να αναδείξει την καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης, όπως λένε στην Πειραιώς, αναφέροντας ως παραδείγματα τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από στελέχη της κυβέρνησης και τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε, ανήμερα της παρουσίασης του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, πριν από λίγες ημέρες, να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ χτίζοντας «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες και να δεσμευτεί ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και κεντρικά το κόμμα και ο κ. Χατζηδάκης θέτουν θέμα και ζητούν παρέμβαση και απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για τον Χρήστο Καλογρίτσα, υποψήφιο καναλάρχη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ