Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και της ποινικής δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει, χωρίς να ανοίξει μέτωπο με την ομάδα των καραμανλικών. Η ηγετική ομάδα κινείται με τη λογική να μην επωασθεί και εκδηλωθεί ο ιός των εσωτερικών αποσταθεροποιητικών διεργασιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, εκτός βέβαια από μια διαρροή στενών συνεργατών του, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος λέει ότι το κόμμα έχει κάνει αυτοκριτική και δεν θα αυτομαστιγωθεί. Μια δημόσια παρέμβασή του όμως για το θέμα δεν αποκλείεται να γίνει, είτε στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε στη ΔΕΘ.
Διαφορές απόψεων
Η πολιτική ψυχολογία στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς είναι περίεργη το τελευταίο διάστημα, καθώς συγκρούονται παρασκηνιακά διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις. Εκ των συνθηκών αναδεικνύονται οι αποκλίνουσες απόψεις για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, των καραμανλικών (στηρίζονται και από τους υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη) και των υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά.
Το κουαρτέτο, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Μεϊμαράκης και Σαμαράς, δεν είναι ομογενοποιημένο και υπάρχει, παρά τα όσα λέγονται, διαφορετική στρατηγική και στόχευση: κοινή γραμμή πλεύσης διαπιστώνεται μόνο μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη. Η ενεργοποίηση σε βαθμό παροξυσμού των αμυντικών αντανακλαστικών μερίδας των καραμανλικών που βγήκαν στην επίθεση με γνώμονα τη ρήση «καλύτερη άμυνα η επίθεση» επέδρασε και στη στάση της κεντρικής διοίκησης του κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι εξοργισμένος με όσα του καταμαρτυρούν.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος όμως, ακόμη και τώρα, να απαντήσει δημόσια, αλλά υπάρχουν αρκετοί καραμανλικοί που σπεύδουν να τον υπερασπιστούν ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν φαρμακερά βέλη στην ηγεσία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Καραμανλή, αναμένεται να παίξει τον ρόλο γεφυροποιού ώστε να μην προκληθεί ρήγμα σε μια στιγμή που όλοι στη ΝΔ δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου.

«Η ΝΔ είναι απόλυτα συμπαγής και έχει αυτή τη στιγμή μια μοναδική συσπείρωση. Είναι σφιχτή γροθιά. Δεν υπάρχουν καραμανλικοί και μητσοτακικοί»
είναι το μήνυμα Μητσοτάκη, όπως μεταδίδεται μέσω του καραμανλικού εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου.
Τόσο ο κ. Κουμουτσάκος όσο και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης (εντόπισε το πρόβλημα ένταξης στο Μνημόνιο στον Γιώργο Παπανδρέου) προέβησαν σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρώην υπουργό Γιάννη Μιχελάκη («μικρός και ασήμαντος» είπε ο δεύτερος και «θλιβερή αστειότητα» ο πρώτος) που ζητεί, όπως και άλλοι, π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ευάγγελος Αντώναρος, παρέμβαση του κόμματος για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία.
Σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ με διαρροές, εν μέσω και των παρεμβάσεων από κοινοτικούς αξιωματούχους για την υπόθεση Γεωργίου, μεταδίδει ότι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ το επέλεξε η κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό από τη σημερινή πολύ αρνητική πραγματικότητα για τους πολίτες και την οικονομία που η ίδια διαμόρφωσε.
Η ηγετική ομάδα υπογραμμίζει ότι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 η θέση της ΝΔ είναι συγκεκριμένη και σταθερή: «ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, που οξύνθηκε και από τη συστημική ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση του 2007, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας, κυρίως, πράξεων και παραλείψεων της τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της λογικής τού «λεφτά υπάρχουν»».
«Δεν αμφισβητήσαμε και δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ» τονίζουν από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν: «Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων».
Οι θέσεις του κόμματος
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης, λέει ότι και ο ίδιος έχει πολλές φορές επισημάνει τις λογιστικές αναταξινομήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για το 2009 και το 2010.
«Επιμένω στις θέσεις αυτές. Το 2012 δεχθήκαμε τα στατιστικά στοιχεία ως βάση για λόγους συνέχειας του κράτους» λέει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ και ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας λέει ότι το κόμμα έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα από το 2010 και το 2012 σύσσωμη η ΚΟ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα μπήκε σε καθεστώς Μνημονίου.
Είναι εμφανές ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να περιστραφεί η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από αυτή την ιστορία που ξύνει πληγές στην Κεντροδεξιά και αναβιώνει μίση και πάθη του παρελθόντος.
Για αυτό και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, τονίζοντας πως ζητούμενο είναι πώς θα εξέλθει η Ελλάδα από την πολύχρονη κρίση και τη συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Η αυτοκριτική έγινε σε όλα τα πεδία με το παραπάνω. Ποιον συμφέρει λοιπόν σήμερα η ΝΔ, που προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, να αυτομαστιγωθεί;»
διερωτώνται στελέχη της ΝΔ σε μια στιγμή που μεταδίδεται από τους καραμανλικούς, σχετικά με τις επιθέσεις στον κ. Καραμανλή: «Ολα έχουν και τα όριά τους, όπως και η υπομονή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ