Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι, αμέσως μετά από συνάντηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του έλληνα υπουργού. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι Ελλάδα και πΓΔΜ θα βαδίσουν μαζί στην ΕΕ, μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ωστόσο παρατήρησαν ότι είναι σημαντική η συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της συνάντησής τους, για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα Παιδείας, Ενέργειας και Μεταφορών.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου στην αρχή και φυσικού αερίου αργότερα, ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ακόμη να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας και της χρηματοδότησης και να δουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πάρουν κοινά έργα Ελλάδα και πΓΔΜ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πόποσκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει και νέος διασυνοριακός δίαυλος εκτός από τη Γευγελή και τη Φλώρινα.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση διπλωματών στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ «οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της ΕΕ και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας».

Ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε, έτσι νομίζω και ελπίζω, σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε συνολικά σε ένα καλό δρόμο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μας. Πιστεύω ότι το κράτος σας παρά τις δυσκολίες σας είναι στοιχείο και συντελεστής σταθερότητας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. «Από αυτή τη σκοπιά η σημερινή Ελλάδα καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συμβάλλει στην ανάπτυξη της γείτονας χώρας. Ταυτόχρονα, όσο περνά από το χέρι μας δεν θα επιτρέψουμε εξωτερικά μέτρα σε βάρος της. Σε αυτά τα πλαίσια ασκήθηκε πρόσφατα από πλευράς μας βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου ταχθήκαμε ενάντια σε κάθε μέτρο κυρώσεων σε βάρος της» τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη στην ΕΕ για πολλά βαλκανικά κράτη θα καθυστερήσει και εξαιτίας των πολλαπλών εσωτερικών κρίσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση και καθήκον μας είναι να τη βγάλουμε από αυτή, να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, να αναπτύξουμε τα θετικά της και να αφήσουμε πίσω τα αρνητικά φαινόμενα που γέννησε η κρίση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εκείνο που επειγόντως χρειάζεται είναι μια δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Τι Ευρώπη θέλουμε στον 21ο αιώνα; Με ποιες αξίες και αρχές να πορευτεί; Με τι θεσμούς και με ποιες χώρες θα την οικοδομήσουμε; Με άλλα λόγια πρέπει να κοιτάξουμε και πάλι μέσα στο μέλλον. Να αποκτήσουμε μια στρατηγική που πηγαίνει πέρα από το δάκτυλο και βλέπει το φεγγάρι», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν, λέγοντας: «Υπάρχει ένας διττός κίνδυνος αυτή την περίοδο της πολυεπίπεδης κρίσης της ΕΕ: ναι μεν να διευρυνθεί, αλλά μέσω της διεύρυνσης να μετεξελιχθεί σε μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Όποιος εισέρχεται, αλλά και αρκετά από τα νυν μέλη της να παραμείνουν στην εξωτερική της τροχιά και ουσιαστικά απλά να υλοποιούν τις αποφάσεις του εσωτερικού κύκλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ως λύση σε συντηρητικούς κύκλους αλλά αντί να λύνει τα προβλήματα θα αναπαράγει τις προβληματικές διαχωριστικές γραμμές στην ίδια την Ευρώπη».

«Η ΕΕ βιώνει μια πολλαπλή κρίση που μπορεί είτε να την αποδιοργανώσει, είτε να τη στείλει σε ένα λαμπρό μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.