Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφίχθη στο Chateau de la Celle Saint-Cloud, στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, όπου ξεκίνησε η Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην οποία ο έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει ως παρατηρητής.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής πρότασης-συμβολής τους στην Σύνοδο της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Η τελευταία συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ, στις 12 Μαρτίου 2016.

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση θα αφορά στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο των προβληματισμών αφορά την συνέχιση της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο βρίσκεται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας από τη μια και στην κατεύθυνση της εναρμόνιση της έναρξης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό από την άλλη. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αριστεράς θέτουν το ζήτημα της λεπτής αλλά απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία των πολιτών και στον σεβασμό του κράτους δικαίου και της εγγύησης των ελευθεριών.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή με τη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα συνδιάζει τον στόχο των επενδύσεων με ταυτόχρονη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος Ολάντ επ’ αυτού έχει ήδη προτείνει από τις 14 Ιουλίου τον διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ.

Το ζήτημα επίσης της νέας γενιάς, που θεωρείται θεμελιώδες για την Ευρώπη, βρίσκεται παραδοσιακά στο επίκεντρο της προσοχής των σοσιαλδημοκρατών, ενώ στην παρούσα συγκυρία αφορά στην ενίσχυση της κινητικότητας των νέων εντός της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης, ότι την επαύριο του Brexit, στην ΕΕ συζητείται η αναγκαιότητα αποσαφήνισης ζητημάτων λειτουργίας της Ένωσης και των θεσμών της, ενώ οι ηγέτες θα βασιστούν στις εργασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλες οι ανάλογες με τη σημερινή συναντήσεις αποσκοπούν στο να επαναβεβαιώσουν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής ενότητας αναφορικά με μια νέα ώθηση και ένα νέο βηματισμό που πρέπει να δώσουν στην Ευρώπη.

Ο Φρ.Ολάντ θα δεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι, ενώ θα συμμετάσχει στην συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Παρ’ ότι προσκεκλημένος και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω της τραγωδίας με το σεισμό στο Αματρίτσε.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στην σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών είναι:

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο εσθονός υπουργός Υγείας και Εργασίας Γεβγένι Οσινόφσκι, ο λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν, ο μαλτέζος υπουργός Εξωτερικών Ζωρζ Βέλα, ο πρόεδρος του Βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος Ελιο ντι Ρούπο, ο ισπανός γγ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σανσέζ Περέζ – Καστεχόν, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος (PVDA) της Ολλανδίας Ντιεντερίκ Σάμσον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανισέβ.

Από την Κομισιόν θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.