Πρόβλημα στην επικείμενη αξιολόγηση ενδέχεται να αποτελέσει η υπόθεση Γεωργίου με ορατό τον κίνδυνο να καθυστερήσει ακόμα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Είναι ενδεικτικό ότι η δικαστική εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, όπως δηλώνει η αρμόδια επίτροπος Μαριάνε Τίσεν σε συνέντευξη της στα «Νέα».

Η Βελγίδα επίτροπος αν και δηλώνει ότι δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές υποθέσεις,υποστηρίζει ότι ο κ.Γεωργίου συνεισέφερε σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Υπογραμμίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στο οποίο βασίζεται το μνημόνιο με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την αντίδραση της Κομισιόν με αμηχανία υποστηρίζοντας ότι δεν… γνωρίζει το θέμα και καλώντας την Επιτροπή να παρουσιάσει τα στοιχεία της στη δικαιοσύνη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την Δευτέρα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί για να συζητήσουν τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης και προφανώς και το θέμα Γερωρίου.

Επίθεση Παπαγγελόπουλου στην ΕΕ

Δήλωση για την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έκανε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει ότι η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπέρ του Γεωργίου και τονίζει ότι «η επιστολή παραβιάζει το ελληνικό σύνταγμα και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο». «Κρίμα» καταλήγει στη δήλωσή του αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ».

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

Με μια πρωτοφανή για την πρακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει με επίσημη ανακοίνωση της για την υπόθεση της παραπομπής του κ.Γεωργίου για παραποίηση των στατιστικών δεδομένων.

Παράλληλα με επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Βλ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Π. Μοσκοβισί και Μ.Τίσεν πρός τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της

Η ανακοίνωση της Κομισιόν :
Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.
Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το σχόλιο της Ολγας Γεροβασίλη

Η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων, η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση της Κομισιόν υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επικρίνει την Κομισιόν, επειδή παρά την πάγια αρχή της να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαισούνη, εντούτοις προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση «να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

Σημειώνει ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στην επιστολή Ντομπρόβσκις – Μοσκοβισί – Τίσεν εκφράζοντας έκπληξη για τον λόγο για τον οποίο εστάλη σε αυτόν επιστολή για θέμα που εξετάζεται από τη Δικαισούνη.

Και η κ. Γεροβασίλη σημειώνει: «Ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

» Ο υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

» Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

» Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Στην αντεπίθεση ΠαΣοΚ και ΚΙΔΗΣΟ μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν

«Είναι φανερό ότι εδώ δεν υπήρξαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Υπάρχει διαστρέβλωση της αλήθειας, με σκοπιμότητες και συνειδητά ψέματα που αποκαλύφθηκαν» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μετά την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των στοιχείων του ελλείμματος του 2009.

Το ΠαΣοΚ υπογραμμίζει ότι «η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας. Μεθοδεύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν ‘ευήκοα ώτα’ με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠαΣοΚ, «η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαλύει τους μύθους, τα ψέματα και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια και αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας», ενώ εκτιμά ότι οι νέες εξελίξεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα, πολιτικά, ηθικά και θεσμικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς και την Νέα Δημοκρατία και κυρίως τα στελέχη εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επικίνδυνη αυτή μεθόδευση».

«Πια κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια εις βάρος της χώρας, του Ελληνικού λαού, της Ελληνικής οικονομίας και όλων όσοι στάθηκαν αποφασιστικά στις κρίσιμες ώρες για την αποτροπή καταστροφικών εξελίξεων», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.

«Τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Επτά χρόνια περιμένουμε το τέλος των μύθων. Κύριοι Τσίπρα και Μητσοτάκη, ως εδώ!», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΕΛΣΤΑΤ, από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, η χώρα ανέκτησε τη χαμένη αξιοπιστία της, τελειώνοντας οριστικά με τα πολιτικά «μαγειρέματα» και λαθροχειρίες που τόσο πλήγωσαν τον τόπο, με κόπο και συστηματική δουλειά, εντός των κανόνων της ΕΕ.