Η ανάπτυξη διεθνούς αστυνομικής δύναμης, με χαρακτήρα Χωροφυλακής, αποτελεί μια από τις βασικές ιδέες που συζητούνται παρασκηνιακά ως αντίβαρο στην τουρκική θέση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Η ιδέα αυτή συζητήθηκε μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας αλλά και με τρίτους. Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος» την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, ενώ προχθές η τουρκική «Μιλιέτ» αναφέρεται σε ιδέα που μετέφερε στον Μουσταφά Ακιντζί η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο.
Οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν πως η Διεθνής Αστυνομική Δύναμη δεν θα διερευνά αδικήματα για τα οποία θα έχουν την ευθύνη οι τοπικές Αστυνομίες και η ομοσπονδιακή. Στη Δύναμη αυτή μπορούν να συμμετέχουν διάφορες χώρες, χωρίς να αποκλείονται κι αυτές που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό σήμερα. Όπως, δηλαδή, η Τουρκία.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ, κατά τρόπο μεσολαβητικό, στο θέμα της ασφάλειας δεν φαίνεται να έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, αν και το ζήτημα θα επιχειρήσει να εγείρει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην τουρκική ηγεσία κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε να μεταφέρει μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας πως η Λευκωσία δεν αποδέχεται εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων.
Ερωτηματικά, πάντως, δημιουργούνται για τον χρόνο της διαρροής στην τουρκική «Μιλιέτ» (παραμονές επανέναρξης νέας φάσης συνομιλιών), αλλά πρωτίστως ο τρόπος παρουσίασης του θέματος. Η ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν στη «Μιλιέτ» αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πρόταση τής κ. Νούλαντ, η εσωτερική ασφάλεια των συνιστώντων πολιτειών θα κατοχυρώνεται από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Για μια καθορισμένη περίοδο, στο νησί θα τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμη, στην οποία θα βρίσκονται και Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να πρόσθεσε ότι βλέπει πως οι Τ/κ δεν θεωρούν επαρκή για την ασφάλειά τους την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και -πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα- αντιμετωπίζει θετικά έναν φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (για το θέμα της ασφάλειας) και να υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορεί να τοποθετηθεί μια δύναμη Χωροφυλακής 2.500 ατόμων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζει η «Μιλιέτ», φέρεται να είπε επίσης ότι σε περίπτωση που προκύψει μια σύγκρουση, ο Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, οι Πρόεδροι των συνιστώντων πολιτειών και οι αστυνομίες των δύο πολιτειών θα διαβουλευθούν για το τι πρέπει να γίνει και θα μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στον Διοικητή της διεθνούς δύναμης, ο οποίος θα προέρχεται από χώρα εκτός της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, που παρουσίασε την ανταπόκριση της «Μιλιέτ», ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάζεται να βλέπει θετικά ένα σύστημα εγγυήσεων που θα προκύψει και πως οι Τ/κ δεν αρκούνται με τις εγγυήσεις που θα προκύψουν από μια άλλη χώρα, πλην της Τουρκίας, ή από την ίδρυση (της ομόσπονδης Κύπρου), και πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με όλες τις εγγυήτριες χώρες.