Η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτά αφορούν εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά πως η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις, εκτός των συνδικαλιστικών θεμάτων, για τα οποία έχει ήδη ξεσπάσει πολεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας με τα συνδικάτα για το θέμα της χρηματοδότησης.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε συζήτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, όπως και παλαιότερα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εν όψει της ΔΕΘ, κάθε υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό, προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα προβεί και σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενώ η ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες: πορεία της οικονομίας, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης.

Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση, όσο και σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών και τη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.

Συστηματικές συσκέψεις Τσίπρα

Συστηματικές συσκέψεις για να οργανώσει την επίσκεψη του στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, Τρίτη, συνεδρίασε ατύπως το υπουργικό συμβούλιο με μια διευρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει από εισηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη μέχρι θέματα διακυβέρνησης, από την αξιολόγηση και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ως τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία θα επικεντρωθεί γύρω από θέματα ανάπτυξης, ενώ θα επιχειρήσει να κλείσει οριστικά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, το τοξικό κλίμα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα για την κυβέρνηση αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, και να δυσκολέψει την ομαλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού φροντίζουν να υποβαθμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής όσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα θετικό αφήγημα για τους επόμενους μήνες. Γιατί υπάρχουν τα προβλήματα της χώρας υπάρχουν όμως και τα συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης. Η απεργία στις αστικές συγκοινωνίες έχει παραλύσει τη Θεσσαλονίκη και το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές από τις διακοπές και ανοίγουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί «στημένη» την απεργία όπως φάνηκε από την επιθετική στάση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη απέναντι στους εργαζόμενους και στον ΟΑΣΘ τον οποίο χαρακτήρισε «χαϊδεμένο παιδί» των προηγούμενων κυβερνήσεων που έπαιρνε επιδοτήσεις μαμούθ και τις σπαταλούσε.


Οι επενδύσεις σχετίζονται άμεσα με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η θέση του Πρωθυπουργού για αυτό το θέμα, έπειτα από τις εξελίξεις στο Ελληνικό αλλά από τις φήμες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη ότι η διαδικασία του ΟΛΘ έχει βαλτώσει.

Η μόνη διέξοδος για να ξεφύγει ο κ. Τσίπρας από τα προβλήματα της καθημερινότητας που γίνεται αβίωτη για δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι να προκύψει ένα θετικό μήνυμα από τις συναντήσεις που θα έχει το προσεχές διάστημα με ευρωπαίους ηγέτες, και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετό. Πάντως, ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.


Με ικανοποίηση είδε η Αθήνα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει μετά το Brexit » που έστειλαν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση τους στο νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.


Στις 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Σύνοδος των επτά κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και στην ατζέντα θα βρίσκονται όλα τα καυτά θέματα της περιοχής: μεταναστευτικό, τρομοκρατία, ζητήματα ασφάλειας εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης στην Ουκρανία, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Βόρειο Αφρική. Η ελπίδα της Αθήνας είναι ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να διευκολυνθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, και όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει να φέρει σε θέση άμυνας τη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση επειδή δεν στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει ευρωπαϊκές συμμαχίες και να βελτιώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας για μια σειρά θεμάτων οικονομικών και γεωστρατηγικών, με αιχμή του δόρατος την απομείωση του χρέους.