Μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς έχει συμβεί με δύο στρατιωτικούς ακολούθους που υπηρετούσαν στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα. Τα ίχνη των δύο ανδρών έχουν χαθεί και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει αν βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα ή αν έχουν φύγει. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα On Alert, δεν αποκλείεται να έχουν καταφύγει ακόμη και στην Ιταλία. Ωστόσο, δεν μπορούν ακόμη να κριθούν επισήμως καταζητούμενοι. Και αυτό διότι, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», το χρονικό περιθώριο για να παρουσιαστούν είναι η 13η Αυγούστου.

Το ενδεχόμενο όμως, που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, να έχουν παραμείνει στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο δύσκολο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσουν να ζητήσουν άσυλο, όπως έπραξαν και οι 8 συνάδελφοί τους που κατέφθασαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Άλλωστε, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση επίσημου αιτήματος έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Hurriyet», ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να μεταφραστεί στα αγγλικά και να σταλεί στην Αθήνα. Αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση έτι περαιτέρω, καθώς τα αιτήματα ασύλου των «8» θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 19 Αυγούστου.
Ο πρώτος εκ των δύο αγνοουμένων είναι ο συνταγματάρχης Ιλχάν Γιασιτλί. Πρόκειται για τον Ακόλουθο Άμυνας της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Όταν είχαν κυκλοφορήσει οι πληροφορίες, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι είχε συλληφθεί ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στην Ελλάδα (σσ. αυτός που είχε συλληφθεί ήταν ο προκάτοχός του), ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο νυν τούρκος ΑΚΑΜ βρισκόταν σε διακοπές στην Τουρκία. Δεν είναι όμως σαφές αν ο συνταγματάρχης Γιασιτλί επέστρεψε στην Ελλάδα και έπειτα χάθηκαν τα ίχνη ή αυτομόλησε σε άλλη χώρα χωρίς να περάσει από την Ελλάδα. Ο δεύτερος που αγνοείται είναι ο ναυτικός ακόλουθος, πλοίαρχος Χαλίν Τουντς.
Αυτό που είναι πλέον βέβαιο αν και ουδείς το επιβεβαιώνει επισήμως είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ανακαλέσει τα διπλωματικά τους διαβατήρια και ζήτησε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλες τις διαπιστεύσεις τους. Το τουρκικό αίτημα κατατέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή 7 Αυγούστου και ικανοποιήθηκε ταχύτατα – την ίδια ημέρα. Το τελευταίο διάστημα είχε πάντως παρατηρηθεί η απουσία των δύο ανδρών από εκδηλώσεις όπως πχ αυτή που πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 29 Ιουλίου για την τελετή παράδοσης παραλαβής της Διοίκησης της νατοϊκής δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group 2.