Στοιχειώνει τη Νέα Δημοκρατία η παραπομπή και πάλι σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αγαστής… πολιτικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και «καραμανλικών», τα οποία όμως απορρίπτουν με οργή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Οι «καραμανλικοί» τον επικρίνουν σφόδρα για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, υπερτονίζοντας την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου, την οποία αποδέχονται και πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες και οι ΑΝΕΛ, η οποία χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της τεχνικής διόγκωσης του ελλείμματος.
Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τηρεί προσεκτική στάση και αποφεύγει να εμπλακεί επί της ουσίας στην υπόθεση, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «πάγια θέση της ΝΔ είναι να μη σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει στη λειτουργία της». Ωστόσο ο «καραμανλικός» εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή. Και όταν είναι αρεστή και όταν είναι δυσάρεστη».
Την ίδια στιγμή όμως ορισμένοι κεντρικοί παράγοντες της Κεντροδεξιάς βλέπουν και πάλι να υπάρχει μια νοητή γραμμή που συνδέει το Μέγαρο Μαξίμου, τους «καραμανλικούς» και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρονται με έμφαση στην ανάδειξη και πάλι των διαχωριστικών γραμμών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειρεί να αξιοποιήσει, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικοί παράγοντες του οποίου δεν βλέπουν αρνητικά την εκλογή από τον λαό του κ. Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η «Αυγή» για την υπόθεση Γεωργίου είχε την περασμένη Πέμπτη αφιερώσει το κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Ο εκτελεστής Γεωργίου και οι εντολοδότες του». Μάλιστα η εφημερίδα σημείωνε ότι αν η καταγγελία ευσταθεί, πρόκειται χωρίς υπερβολή για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα –άποψη και των «καραμανλικών» –εις βάρος των Ελλήνων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και υπενθύμιζε ότι ο κ. Γεωργίου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο «αλλά ήταν για 21 χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ και αμέσως μετά (Ιούνιος 2010) ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, προτεινόμενος από την τότε κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου».
Η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται αποστασιοποιημένη από την υπόθεση, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί αναμόχλευση του μακρινού παρελθόντος αλλά να γίνει η πολιτική αντιπαράθεση για τα μελλούμενα με εξαίρεση τη διερεύνηση της υπόθεσης «διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» του πρώτου εξαμήνου του 2015, για την οποία ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή.
Ωστόσο αυτή η γραμμή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επιθυμία της καραμανλικής πτέρυγας, η οποία επιζητεί την πολιτική δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού, και θέτει με ένταση το ζήτημα να υπάρξει Εξεταστική για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και ο «καραμανλικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας –για τον οποίο λένε πως δεν παρεμβαίνει λόγω του θεσμικού του ρόλου –συμφωνεί με τους «καραμανλικούς» και το λέει ευθαρσώς στους συνομιλητές του. Ορισμένοι εξ αυτών ενθυμούνται ότι τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει να φτάσει ως το τέλος η υπόθεση για τη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, «διότι εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως μέσα από αυτή την υπόθεση φαίνεται πώς διογκώθηκε το έλλειμμα τεχνητά».

«Αν η διόγκωση αυτή είναι περίπου στο 3%, αυτό είναι το λιγότερο 10 δισ. μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η διόγκωση του ελλείμματος, τότε ο μηδενισμός του ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερες θυσίες από τον λαό»
είχε πει τότε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει παραδοχή λαθών, σημείωσε με νόημα: «Τα λάθη του πρώτου Μνημονίου ταλανίζουν ακόμα τη χώρα».
Τις τελευταίες ημέρες πολλά στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης του Κ. Καραμανλή, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης («μετά το χαστούκι του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ. Γεωργίου, ήρθε η ώρα της μίας και μοναδικής Εξεταστικής Επιτροπής, αυτής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο»), ο Βαγγέλης Αντώναρος («περιμένω αντιδράσεις και σαφή τοποθέτηση από τη ΝΔ αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά που κάλυπτε τον εν λόγω κύριο μετά μανίας (!), αδιαφορώντας για την κυβέρνηση Καραμανλή στην οποία είχε τη μεγάλη και απρόσμενη τύχη να μετάσχει το τελευταίο διάστημα»).
Σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη νέα σύγκρουση στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς ευελπιστώντας ότι οι εντάσεις από τους καραμανλικούς θα είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν ρήγματα που δύσκολα θα κλείσουν.
«Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο» σχολίασε ο Νίκος Παππάς.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Αποστάσεις από την επιθετικότητα πολλών στη ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα τηρεί ο Κώστας Καραμανλής, πιστεύοντας ότι είναι λάθος η έντονη στοχοποίηση του Πρωθυπουργού και η εμμονή ότι έχει ποινικές ευθύνες για την έλευση του τρίτου Μνημονίου και την επιβολή των capital controls. Απαξιώνοντας τα όσα λέγονται για σχέσεις «καραμανλικών» και Μαξίμου, μιλώντας για αστεία σενάρια, στέκεται περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού, οι οποίες κατά τον ίδιο είναι πολλές. Επίσης αναδεικνύει τη στροφή που έκανε και συμφώνησε για το τρίτο πρόγραμμα, μη ρίχνοντας ουσιαστικά τη χώρα στα βράχια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ