Από τις 25 Ιουλίου ως τις 5 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης στα πέντε νησιά στα οποία έχουν δημιουργηθεί hotspots σχετικά με την παροχή ασύλου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα οικειοθελούς επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Τουρκία στην περίπτωση της επιστροφής τους εκεί.

Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμ.ά Ασύλου (EASO). Ξεκίνησε αρχικά από τη Λέσβο και τη Χίο, το διάστημα 25 Ιουλίου – 29 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το διάστημα 1 Αυγούστου – 5 Αυγούστου με την επίσκεψη των κλιμακίων σε Λέρο, Κω και Σάμο.
Συνολικά, μόνο στη Λέσβο και στη Χίο, τα δύο hotspots που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες, τα κλιμάκια πραγματοποίησαν τουλάχιστον 60 συνεδρίες ενημέρωσης για τους αιτούντες άσυλο. Οι ενημερώσεις έγιναν τόσο προφορικά όσο και με τη διανομή φυλλαδίων. Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ενημέρωση στη γλώσσα τους, αλλά και να απευθύνουν όποιες ερωτήσεις ήθελαν στο προσωπικό των ευρωπαϊκών οργανισμών.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κλημεντίνη Διακομανώλη μίλησε για την εκστρατεία ενημέρωσης στον Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό της Κω. «Είναι σημαντικό να βλέπουν οι άνθρωποι αυτοί ότι υπάρχει μέριμνα αν και δεν πρόκειται φυσικά για εύκολη άσκηση» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι τα δείγματα που μέχρι στιγμής υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας παραμένει σε ισχύ, ενώ απέρριψε τα περί Σχεδίου Β. Η κυρία Διακομανώλη αναγώρισε το τεράστιο βάρος που έχουν επωμιστεί τα νησιά του Αιγαίου, αλλά αναφέρθηκε παράλληλα και στην παροχή βοήθειας από την ΕΕ. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από την καλή θέληση και την πρωτοβουλία των κρατών – μελών και η Κομισιόν συνεχώς προσπαθεί να εντείνει την ενδεδειγμένη ανάληψη ευθυνών από αυτά, πρόσθεσε.