Κοινό μέτωπο με τους ηγέτες της Μεσογείου θα επιχειρήσει να σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των επτά ηγετών του ευρωπαικού Νότου, την οποία θα φιλοξενήσει η Αθήνα, το πιθανότερο στις 9 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση θα μετάσχουν οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας (ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση) της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 που θα συνεδριάσει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.
Οι ηγέτες του Νότου θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τα βήματα τους σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας που επιβάλλονται από το Βορρά αλλά και να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τα ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή η οποία φλέγεται.
Στις 25 Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
.