Απόντων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015.

H πρόταση της ΝΔ «για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του 3ου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων» απορρίφθηκε με ψήφους 96 υπέρ, 155 κατά και 22 «παρών».

Θύελλα ξέσπασε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ατάκα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «Ο αρχηγός σας λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσό», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα, στον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε υψηλούς τόνους με αποτέλεσμα να εξελιχθεί καυγάς στον οποίο ενεπλάκη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο καυγάς όμως είχε και δεύτερο μέρος, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια και τον κ.Τσακαλώτο, με τον πρώτο να αποδίδει «αγοραίο ύφος» στον υπουργό Οικονομικών. Ο πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον κ.Τζαβάρα είπε: Κύριε Τζαβάρα θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για την παρουσία σας στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια. Το λόγο πήρε ο κ.Δένδιας: Κύριε Πρόεδρε σας τιμά η θέση σας αυτή. Δε μπορώ να πω το ίδιο για τον υπουργό Οικονομικών και τον τρόπο με τον οποίο ειρωνευτήκατε τον αρχηγό της ΝΔ για το δύσκολο της παιδικής του ηλικίας. Να σας εξηγήσω. Ο κ. Μητσοτάκης βρέφος εξαιτίας του πατέρα του βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και αναχώρησε αβάπτιστος με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού. Να ζητήσετε συγνώμη.

Οι ομιλίες των αρχηγών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε κίνηση τακτικισμού την πρόταση της ΝΔ, υποστήριξε ότι την επίμαχη περίοδο «η κυβέρνησή μας δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα» και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς σχεδιάζουμε ήδη το μέλλον, προετοιμαζόμενοι για τις μάχες που μας περιμένουν. Αφήνουμε τη ΝΔ πίσω στο χθες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης εκείνης της περιόδου είναι τεράστιο και το πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός. «Μπορεί να λείπετε σήμερα από τη Βουλή κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η εξεταστική θα γίνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν καταψηφιστεί η πρότασή μας, στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει, αποτελεί δέσμευση της ΝΔ» είπε.

Πυρά κατά της κυβέρνησης και κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει υπογράψει συνθηκολόγηση ηττημένου» και δεν προστατεύει τους αδύνατους. Η κ. Γεννηματά ζήτησε να επεκταθεί η Εξεταστική και στην διερεύνηση όλων των οικονομικών επιλογών από το 2001 μέχρι σήμερα και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πει εάν έδωσε εντολή για «Σχέδιο Χ».

«Το πολιτικό πρόβλημα δεν λύνεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Πολιτική πρέπει να είναι η καταδίκη αφού πολιτικές είναι και οι αποφάσεις» εφαρμογής των μνημονίων, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή να αποπροσανατολίσει το λαό από τα πραγματικά προβλήματα.

«Δεν πήρα και δεν έδωσα τίποτα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση στο θέμα της απλής αναλογικής. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και το Plan Χ του Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μετέβη στην Κρήτη, για να παραβρεθεί στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού Δημήτρη Καδιανάκη. Σε δηλώσεις του για το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το Plan x και να μην κρύβεται.