Στη δέσμευση ότι ακόμα και εάν καταψηφιστεί τώρα η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του 2015, η Εξεταστική αυτή θα γίνει από την επόμενη Βουλή, προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια καυτηριάζοντας την απουσία των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, λέγοντας για τον πρωθυπουργό ότι «με το προαύλιο τα πάει μία χαρά, με την Ολομέλεια βλέπω ότι έχει κάποιες δυσκολίες» και για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει τη συζήτηση».

Παράλληλα στηλίτευσε το γεγονός ότι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να συζητηθεί η πρόταση για την Εξεταστική. «Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να αποφύγετε τη συζήτηση και τελικά την προγραμματίσατε 26 Ιουλίου, κατακαλόκαιρο» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να λείπετε σήμερα από τη Βουλή κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η εξεταστική θα γίνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν καταψηφιστεί η πρότασή μας, στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει, αποτελεί δέσμευση της ΝΔ» είπε.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τους πρώτους έξι μήνες του 2015 «σαν ένα κακό όνειρο, μόνο που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια δυσάρεστη ανάμνηση» και οι πολίτες, όπως πρόσθεσε, σήμερα πληρώνουν το οδυνηρό τίμημα αυτής της καταστροφικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως και αν υπολογιστεί. Αναφέρθηκε δε στις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλκλινγκ, ο οποίος έκανε λόγο για 100 δισ. ευρώ, και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για 86 δισ. ευρώ.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που θα ακούει για Μεταπολίτευση από τον άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο ίδιος, η περίοδος αυτή άφησε βαριά τραύματα πάνω στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και ανεξίτηλα αποτυπώματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Oι πολίτες πληρώνουν σήμερα το λογαριασμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικομμένες συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της περιόδου.

«Η οικονομία βούλιαξε στην ύφεση, επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κράτος απώλεσε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» είπε.

«Το 2015 φτάσαμε κοντά σε μία εθνική τραγωδία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «εξαιτίας σας η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και θα παραμείνει σε αυτή και το 2016».

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ η απώλεια του ΑΕΠ στη διετία 2015-2016 εκτιμάται σε 21 δισ. ευρώ, το Χρηματιστήριο απαξιώθηκε και απώλεσε το 1/3 της αξίας του, τα capital controls διέλυσαν την οικονομία, oι εξαγωγές συρρικνώθηκαν, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάστηκαν και επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας 9 δισ. ευρώ «για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσε η κυβέρνηση κατά το 1ο επτάμηνο του 2015».

«Και μετά απορήσατε γιατί το πανεπιστήμιο Harvard σας απένειμε το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης του 2015. Αυτή ήταν η χειρότερη διαπραγμάτευση του αιώνα, δεν την άξιζε όμως ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Μητσοτάκης.