Αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό έρχεται συχνά – πυκνά η Νέα Δημοκρατία που δείχνει ότι δεν μπορεί να αποβάλλει παλαιές κακές συνήθειες και να εξουδετερώσει παθογένειες παρελθόντων ετών που κάνουν την εμφάνισή τους και επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα όσα μεταδίδονται κατά καιρούς για μια νέα εποχή, για «νέο αέρα» και για μια νέα σελίδα, δείχνει να μην μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις παλαιοκομματικές πρακτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και για τα ονόματα που ήδη λανσάρονται ως η…«αφρόκρεμα» της Ν.Δ.σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Και τι και εάν έχουν ειπωθεί διάφορα από την ηγεσία του κόμματος για αξιολόγηση στελεχών και κριτήρια επιλογής, οι διάρροές είναι πολλές και επιλεκτικές το τελευταίο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πανομοιότυπες που προκαλούν μεγάλη συζήτηση για το τον τρόπο που μεταδίδονται διάφορα ονόματα και ποιοι τους πλασάρουν και με τι στόχο.

Επίσης, σε πιο κεντρικά πολιτικά ζητήματα υπάρχει μεγάλη… χρονοκαθυστέρηση από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το μείζον θεσμικό ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Από τη Συγγρού, όπου και τα γραφεία της Ν.Δ.επί μια πενταετία καθώς σε λίγα εικοσιτετράωρα αρχίζει η μετακόμιση στο Μοσχάτο, είχαν διαρρεύσει εδώ και περίπου 40 ημέρες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν έτοιμη και θα κατέθετε τις δικές της προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα κεντρικά στελέχη του κόμματος στις διαρροές τους, έδιναν και ημερομηνία, λέγοντας ότι η Ν.Δ.θα παρουσίαζε τις δικές της προτάσεις, πολλές ημέρες πριν από την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία υπήρχε ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις θέσεις του, ο οποίος τελικά άλλαξε κατά μόλις μια μέρα.

Η ηγεσία της Ν.Δ. επέλεξε για τους δικούς της λόγους να καθυστερήσει την επίσημη δημοσιοποίηση των θέσεών της για το Σύνταγμα, διαπιστώνοντας όμως, ότι κορυφαία στελέχη της, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν ανοίξει το διάλογο και καταθέτουν τις προτάσεις τους με αρθρογραφία.

Η Συγγρού, αρνείται επί της ουσίας τα περί καθυστερήσεων και εμμένει στη γραμμή ότι ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε πρώτος το θέμα τον περασμένο Ιανουάριο στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το περίγραμμα των προτάσεών του σε ημερίδα του Ιδρύματος Τσάτσου πριν λίγο καιρό, ενώ έχει προεδρεύσει τριών συσκέψεων για το θέμα. Εντούτοις όμως το ζήτημα παραμένει: η Ν.Δ. παρά τον αρχικό προγραμματισμό της έμεινε να παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό να ανοίγει αυτός επίσημα το ζήτημα και άρα εκ των συνθηκών θα ακολουθήσει με τις δικές της προτάσεις.

Η ηγεσία της Ν.Δ. επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός υπέστη μεγάλη πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αφού κατά την θεώρηση της Συγγρού, «ένας καλοσχεδιασμένος μικροκομματικός καιροσκοπισμός απέτυχε με κρότο, γιατί ο κ. Τσίπρας υποτίμησε την υπευθυνότητα και ωριμότητα των μεταρρυθμιστικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Σύμφωνα με την κεντρική επιχειρηματολογία της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός μετά την ήττα του, όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει, για ακόμα μια φορά, στην ένταση, στην πόλωση, στο τεχνητό διχασμό και αυτό θα το επιχειρήσει με δύο τρόπους: α) με την χωρίς όριο λασπολογία στους πολιτικούς του αντιπάλους και αναφέρονται στην περίπτωση της επίθεσης του Πάνου Καμμένου στην Φώφη Γεννήματα και β) με την προσφυγή σε θεσμικό, συνταγματικό λαϊκισμό, αφού κατά τη Ν.Δ.ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει για αυτόν το σκοπό ακόμα και το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του.

Απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική για την καθυστέρηση της παρουσίασης των προτάσεών της ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η Ν.Δ. έχει αναπτύξει τους άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα: α) Χρειάζεται ριζική ευρείας κλίμακας Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι αποσπασματική, β) Να αφορά στη λειτουργία του Πολιτεύματος, στην αναβάθμιση της Βουλής, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην Παιδεία, στην Οικονομία, στις διατάξεις περί ευθύνης Υπουργών.

«Όλα αυτά είναι ανάγκη να ρυθμιστούν. Έτσι διαμορφώνονται οι όροι μιας Νέας Μεταπολίτευσης. Όχι με “μπαλώματα” σκοπιμοτήτων που “καίνε” τη δυνατότητα ευρείας Αναθεώρησης. Και κάτι ακόμη: Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του κ. Τσίπρα δεν είναι η Νέα Μεταπολίτευση, αλλά το πως δεν θα μείνει δια βίου στην Αντιπολίτευση» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, η Ν.Δ. λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασής της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα όσα συνέβησαν στη χώρα κατά το α’ εξάμηνο του 2015, πώς επιβλήθηκε το τρίτο πρόγραμμα και το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, κ.α. καλεί τον Πρωθυπουργό να την κάνει δεκτή.

«Η Ν.Δ. συναίνεσε στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση Κομμάτων και Μ.Μ.Ε.Και αυτό γιατί δεν είχαμε και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει αύριο στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητά η Νέα Δημοκρατία. Είναι ανάγκη ο λαός να μάθει τι ακριβώς έγινε» τονίζει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα, τα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι ο εάν ο Πρωθυπουργός δεν συμφωνήσει, θα αποδείξει στην πράξη ότι φοβάται την αλήθεια, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και θα θα επιβεβαιώσει ότι επιδιώκει την συγκάλυψη. «Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η αναζήτηση της αλήθειας δεν σταματά» λένε.

Το άλλο ζήτημα όμως που προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς και δημιουργεί εντάσεις με τους νυν βουλευτές σε πολλές περιφέρειες είναι ο…χορός των υποψηφιοτήτων που έχει ξεκινήσει με την ανοχή και κεντρικών παραγόντων του κόμματος. Και αυτό, διότι διάφορα πρόσωπα που προβάλλουν τα ονόματά τους κατέχουν και θέσεις ευθύνης στο κομματικό οργανόγραμμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές, καθώς ήδη πολλοί αυτοπροβάλλονται και διαμορφώνουν με τις κινήσεις τους διχαστικό κλίμα, αφού εμφανίζονται ως υποψήφιοι, αν και δεν έχουν πάρει χρίσμα.

Το ζήτημα των υποψηφιοτήτων έθεσε με ένταση στον χθεσινό πρωινό καφέ που γίνεται στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν.Δ.ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο σύμβουλος επί της στρατηγικής, Τάκης Θεοδωρικάκος που δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη με όσα γράφονται ότι δίνει χρίσματα ή προβάλλει ο ίδιος υποψηφιότητες. «Εμένα δουλειά μου είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με ψηφοδέλτια» τονίζει με ένταση και έμφαση σε συνομιλητές του.

Παρόντος του κ. Μητσοτάκη έγινε συζήτηση για το θέμα των ψηφοδελτίων, καθώς ο χορός των υποψηφίων προκαλεί αλγεινή εντύπωση και στις τοπικές κοινωνίες και αποφασίστηκε να κλείσει το θέμα με ένταση ο κ. Κουμουτσάκος.
«Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ονόματα νέων υποψηφίων στις λίστες της Ν.Δ., πρώτα απ’ όλα είναι άκαιρα» είπε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενος ο ενθουσιασμός και η βούληση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματός μας, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, πιστοποιούν τη μεγάλη δυναμική και την απήχηση της Ν.Δ. στην κοινωνία, έσπευσε να διευκρινίσει και να στείλει μήνυμα κατ’ εντολή της ηγεσίας: «Θα υπάρξει αξιολόγηση και τα κριτήρια επιλογής θα είναι πολύ αυστηρά και πρακτικές αυτοπροβολής και βεβαιότητες συμμετοχής αξιολογούνται αρνητικά».