Για σημαντική πρόοδο στα θέματα που αφορούν την νομοθετική και τη δικαστική εξουσία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Αγκάθι» πάντως παραμένει το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, αφού ο Μ.Ακιντζί επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ν.Αναστασιάδης είπε ότι όσον αφορά στη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, ελάχιστα ή καθόλου (ζητήματα) απομένουν προς συμφωνία.

«Συνεπώς υπήρξε μια σημαντική πρόοδος. Όσον αφορά την εκτελεστική εξουσία και πάλι υπήρξε σημαντική πρόοδος με εναπομείναντα βεβαίως και κάποια θέματα τα οποία θεωρούνται ουσιώδους σημασίας» συνέχισε.

Ερωτηθείς αν η εκ περιτροπής προεδρία αφορά ένα από αυτά τα ουσιώδους σημασίας θέματα, ο Ν.Αναστασιάδης απάντησε «μεταξύ των άλλων», ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό το θέμα είναι το πιο σημαντικό, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε: «Ήταν μεταξύ των άλλων».

Ειδικά για τη νομοθετική εξουσία είπε ότι «μπορεί να θεωρείται ως ολοκληρωθείσα η συζήτηση» ή «ελάχιστα θέματα επουσιώδη εναπομένουν για να συμφωνηθούν, όπως και στη δικαστική εξουσία».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, ότι σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με τον κ. Ακιντζί, χωρίς την παρουσία των διαπραγματευτών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία. «Δεν νομίζω να επηρεάζουν τις συνομιλίες, επί του παρόντος τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα που έχω αναφέρει» υποστήριξε.