Μπορεί η Χρυσή Αυγή να αποχώρησε από την χθεσινή διαδικασία ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, ωστόσο η μετωπική σύγκρουση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, είχε ως αποτέλεσμα το φιλοναζιστικό μόρφωμα να είναι ωσεί παρών στην συζήτηση. Η σύγκρουση μεταξύ των δυο ανδρών πυροδότησε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα, το οποίο «στιγμάτισε» την ατμόσφαιρα και πόλωσε οριακά το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ η αντιπαράθεση πήρε ευρύτερες διαστάσεις όταν ενεπλάκη στην κουβέντα η υπερψήφιση της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο 2014 του Στ. Δήμα από δυο καρατομηθέντες βουλευτές της Χ.Α., πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο γιος του κ. Δήμα, βουλευτής Κορινθίας Χρ. Δήμας, που φώναξε εξοργισμένος στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που αναφέρθηκε σε αυτό: «Ντροπή σου!», φράση που δεν καταγράφηκε στα πρακτικά.

Όλα ξεκίνησαν με την αναφορά του αρχηγού της ΝΔ στις δηλώσεις του κ. Βούτση ότι δεν υπάρχουν στην Βουλή ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, για να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει» την Χ.Α. Σε φανερά φορτισμένη κατάσταση ο Πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε έντονα στην κατηγορία αυτή καταγγέλλοντας τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για «πολιτική αθλιότητα, την οποία ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόμματός σας σε πλήρη συνεργασία με γνωστά δημοσιογραφικά “παπαγαλάκια” της δημοσιογραφικής αλητείας», για να επισημάνει ότι «ως άτομα εμείς εδώ μέσα, ένας ένας από εμάς και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αυτές τις δεκαετίες αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του».

Ενώ τον προκάλεσε να καταδικάσει «όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε, διότι η ίδια η έκβαση της συζήτησης εδώ μέσα απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής». Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε μιλήσει με τη Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο, ούτε ο πρωθυπουργός, που μίλησε με τους αρχηγούς, ούτε εγώ είχα μιλήσει με κανέναν, ούτε κανένας άλλος, ενώ προκάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, με τον κ. Μητσοτάκη να τον ερωτά: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα ίσχυε ναι ή όχι ο νόμος;» και επίσης «όταν ο κ. Κουρουμπλής και τα διάφορα “παπαγαλάκια” του Μαξίμου διέρρεαν αριθμητικούς υπολογισμούς, που έλεγαν ότι “είμαστε στους 197” εννοούσαν ή δεν εννοούσαν ότι η Χρυσή Αυγή θα ψήφιζε;».

Ενώ θύμισε τι είχε πει ο Στ. Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Είπε ανοιχτά ότι δεν ενδιαφέρεται να εκλεγεί πρόεδρος με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε το ίδιο και δώσατε αυτό το σόου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ για να του αντιτείνει ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά αργότερα ότι τότε «δυο Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που είχαν διαγραφεί βεβαίως από τη Χρυσή Αυγή εκείνη την περίοδο, ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα» και να του επισημάνει ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει “Μπαλτάκους”, οι οποίοι στα κρυφά συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία».

Διαβεβαίωσε δε και εκείνος ότι «ουδέποτε σκεφθήκαμε και ουδέποτε απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή», αλλά «απευθυνθήκαμε κυρίως στις δυνάμεις εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα υπεραμύνονταν της άποψης ότι πρέπει να πάμε σε ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα». Και υπενθύμισε ακόμα ότι στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο θέμα αυτό δηλώνοντας ότι «ουδέποτε απευθυνθήκαμε ούτε μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στο κόμμα της ακροδεξιάς και των νεοναζί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».