Ως στοίχημα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τον συνδυασμό της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στα νέα φάρμακα με τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, μιλώντας κατά την συνάντηση των εκπροσώπων πέντε χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για το φάρμακο, στο Μουσείου της Ακρόπολης. Επίσης, έστειλε σαφές μήνυμα προς τις φαρμακοβιομηχανίες ότι «η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής αποζημίωσης στην τιμή των καινοτόμων φαρμάκων, είναι πλέον μονόδρομος».

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικότερης συνεργασίας και κοινής δράσης στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής και κυρίως στον πολύ σημαντικό τομέα της διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων σε πολλές χώρες.

«Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ευδοκιμήσει μια ανοιχτή, ισότιμη και αξιόπιστη συνεργασία ανάμεσα στο χώρες που εκπροσωπούμε, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην αλλαγή κλίματος και ισορροπιών στην Ευρώπη στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου» σημείωσε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Στην συνάντηση παρέστει και ο Δημήτριος Φλωρίνης εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το φάρμακο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η οικονομία της αγοράς αδυνατεί να λειτουργήσει με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φάρμακα για την πλήρη ίαση των πασχόντων από χρόνια ηπατίτιδα C , «τα οποία έχουν απαγορευτική τιμή αποζημίωσης για την πλήρη κάλυψη όλων των ασθενών που έχουν θεραπευτική ένδειξη» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C μεταξύ της βιομηχανίας και της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη μείωση των τιμών αποζημίωσης τους.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες που διαφοροποιούν τις χώρες, αλλά ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου «να συμφωνήσουμε πάνω σε κοινούς ορισμούς για την πραγματική καινοτομικότητα κάθε νέου φαρμάκου και σε κοινές προσεγγίσεις στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ( ΗΤΑ), που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε την εθνική φαρμακευτική πολιτική κάθε κράτους-μέλους και να αυξήσουμε τη ‘χωρητικότητα’ του δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος απέναντι στη φαρμακευτική καινοτομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

«Γιατί μπορεί η φαρμακευτική πολιτική να είναι εθνική αρμοδιότητα, όμως η δίκαιη πολιτική τιμών και η σχέση καινοτομίας-διαθεσιμότητας-προσβασιμότητας στο φάρμακο δεν μπορούν να είναι μόνο εθνική υπόθεση. Είναι σημαντικό ζήτημα πολιτικής συνοχής για την ΕΕ να ενισχυθούν μηχανισμοί συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σ’ αυτόν τον τομέα, περιορίζοντας τη δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα ή μονοπωλιακή θέση της στην αγορά και να ασκεί πιέσεις, να απειλεί με αποσύρσεις, να θέτει σε μειονεκτική θέση τους ασθενείς και τα Συστήματα Υγείας ολόκληρων χωρών» εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι τα μέτρα λιτότητας στην Υγεία οδήγησαν σε δραματική μείωση ανθρώπινων και υλικών πόρων και σε μεγάλες υγειονομικές ανισότητες στην Ελλάδα.

«Το στοίχημα λοιπόν είναι να συνδυαστεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα νέα φάρμακα που πραγματικά έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και μετρήσιμη κλινική αποτελεσματικότητα, με τη οικονομική δυνατότητα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας των χωρών, ειδικά όσων βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και επιτροπείας όπως η Ελλάδα.
Η φαρμακευτική πολιτική που ασκήθηκε μέχρι σήμερα ούτε το ένα διασφάλισε, ούτε το άλλο» είπε ο κ. Ξανθός.

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «με την πολλαπλασιαστική επίδραση όλων των πρωτοβουλιών σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, οι φαρμακοβιομηχανίες θα πάρουν το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής αποζημίωσης στην τιμή των καινοτόμων φαρμάκων, είναι πλέον μονόδρομος».

Μαίρη Μπιμπή