«Αποστολή εξετελέσθη» είναι το μήνυμα της Συγγρού μετά την ψηφοφορία για το νέο εκλογικό σύστημα, καθώς ο στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. ήταν να μην ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Το γεγονός ότι η απλή αναλογική που προώθησε η κυβέρνηση συγκέντρωσε 179 ψήφους και δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές και άρα θα υπάρχει το μπόνους για το πρώτο κόμμα, θεωρείται πολιτική νίκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην αποτίμηση που έκανε, συνομιλώντας με στενούς του συνεργάτες, μίλησε και για «πολιτική ήττα» του Αλέξη Τσίπρα και στέκεται ιδιαίτερα στην επισήμανση ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συμμάχους στη Βουλή και ως εκ τούτου δυσκολεύει η κοινοβουλευτική του πορεία.

Η εκτίμηση περί «πολιτικής ήττας» ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και η αντιπαράθεσή του ήταν έντονη με τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο θα έχει άλλη μια προσωπική πολιτική σύγκρουση την προσεχή Τρίτη. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς επιβλήθηκαν τα capital controls και πως οδηγήθηκε η χώρα σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Αν και δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση στον ορίζοντα, ενώ ακόμα και πολλοί εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. δυσκολεύονται να προβλέψουν πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, τις εκλογές στις ΗΠΑ, σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και με «ανοικτό» το Brexit, η ηγεσία της Ν.Δ. εμμένει ότι η κυβέρνηση καταγράφει πολύ μεγάλη φθορά.

Και μάλιστα, κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι η πίεση που θα ασκηθεί από την κοινωνία λόγω των φορολογικών μέτρων θα είναι πολύ μεγάλη από το φθινόπωρο και γι’ αυτό συνεχίζουν να λένε πως όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό των εκλογών, είναι ανοικτό, είτε ως στρατηγική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, είτε λόγω άλλων, «ασύμμετρων» παραγόντων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στη Ν.Δ. στην εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, ότι μόλις το κόμμα του σχηματίσει κυβέρνηση θα καταργήσει τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες ώρες και άρα θα έχει μια μοναδικότητα, κατά τον ίδιο, αφού αν και ψηφίστηκε, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει, όπως έλεγαν έμπειροι παλαιοί κοινοβουλευτικοί παράγοντες της Ν.Δ., όταν γίνουν εκλογές και κερδίσει το κόμμα να βρεθούν και οι 200 βουλευτές για να καταργηθεί αμέσως ο νόμος.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι, ο κ. Τσίπρας είναι πλέον αρκετά πιεσμένος και αυτό φάνηκε, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Βουλή. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι σε συνδυασμό με τα κοινωνικά προβλήματα που έρχονται το μίγμα για τον Πρωθυπουργό που έχει και την εσωκομματική πίεση των «53» θα είναι εκρηκτικό το φθινόπωρο.