Περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση με την τύχη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Αγκυρας να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε σχετικά στην Καθημερινή ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση».

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι «8» Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι μεταφορά έγινε καθώς στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται οι κεντρικές υπηρεσίες ασύλου και υπάρχει καλύτερη διαχείριση.

Η αναστολή της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι «το αίτημα των πολιτών» για την επιβολή θανατικής ποινής στους προδότες θα εξεταστεί σοβαρά.

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι «8» πρέπει να εκδοθούν.

Πριν από τρεις ημέρες σχετικές πιέσεις και μηνύματα μεταδόθηκαν από τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις η μη επιστροφή των «8» στην Τουρκία.

Χθες, Πέμπτη, οι τούρκοι στρατιωτικοί κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή.

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια στην Καβάλα, όπου έχουν μεταφερθεί για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι «8» έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και η συνήγορός τους σημειώνει ότι φοβούνται για τη ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία.

Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιουλίου.