Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται μεταξύ Αθήνας και καθεστώτος Ερντογάν, έπειτα από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν διπλωματικό άσυλο και συνελήφθησαν με κατηγορίες για είσοδο στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί διαδικασία fast track για την έκδοση των αξιωματικών που εμπλέχθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημαστην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες μέχρι στιγμής έχουν εξελιχθεί με βάση όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο.

Με βάση αυτά, εφόσον ακολουθηθεί το τυπικό, η έκδοση των αξιωματικών στη Τουρκία και η απέλασή τους ή μία έκοδση απόφασης για χορήγηση ασύλου, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα.

Παρά ταύτα, βεβαιότητα δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα μήνυμα που μεταδίδεται από νομικές πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται.

Επειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να ζήτησε μετ΄επιτάσεως την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία και ο κ. Τσίπρας να δήλωσε ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, οι παρασκηνιακές συζητήσεις φαίνεται πως εντατικοποιούνται.

Οπως επισήμαιναν το βράδυ της Κυριακής νομικές πηγές, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επίσπευσης της διαδικασίας», κάτι που ερμηνεύτηκε ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα διαχεριστεί την υπόθεση, προκειμένου να αποφύγει την ένταση με το καθεστώς Ερντογάν.