Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχεται πλέον ότι «δεν υπάρχει η ερωτική σχέση με τον κόσμο» που απολάμβανε όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Φαίνεται όμως ότι αυτό τον οδηγεί στο να εξασκείται σε άλλα φλερτ –πολιτικά, φυσικά. Το πρώτο από αυτά έχει αντικείμενο την παραμονή στην εξουσία. Τα υπόλοιπα αφορούν τα μέσα και τις μεθόδους που μετέρχεται για να την πετύχει, καθώς και τις μυστικές σχέσεις με πολιτικούς παράγοντες από άλλους πολιτικούς χώρους.
Αποκηρύσσω…

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, ύστερα από την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015, ο κ. Τσίπρας αποκηρύσσει πλέον χωρίς ενδοιασμούς τις προεκλογικές υποσχέσεις του και προσχωρεί στην ατζέντα των πολιτικών του αντιπάλων, βαφτίζοντάς τη μάλιστα «αριστερή».
Ολα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι την Πέμπτη το βράδυ, όπου ο κ. Τσίπρας δήλωσε, εν είδει γενικής πολιτικής διακήρυξης, την οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρησιμοποιήσει σε όλα τα πεδία στο προσεχές διάστημα: «Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ό,τι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα περί αυτόν εκπονούν και αναπτύσσουν αυτή την περίοδο ένα πολιτικό σχέδιο με κύρια χαρακτηριστικά τις παρελκυστικές τακτικές και βασικό στόχο το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας, ακόμη και με τρόπο αθέμιτο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με το πρόσχημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός όχι απλώς «κλείνει το μάτι» στην καραμανλική ομάδα της ΝΔ, αλλά δεν διστάζει να εγκωμιάσει τον πρώην πρωθυπουργό ή να επικαλεστεί και τον Ευ. Μεϊμαράκη προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Χαρακτηριστικές ήταν οι σχετικές αναφορές του στην πρόσφατη συνέντευξή του, όπου είπε:
n Για τη θεαματική στροφή του στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, την οποία προεκλογικώς πολεμούσε, και για τη σχέση με την Κίνα: «Ο Κώστας ο Καραμανλής άνοιξε πριν από δέκα χρόνια το μονοπάτι, που τώρα έχει γίνει λεωφόρος».

n Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και τον «νέο δικομματισμό»: «Η ΝΔ έχει να πάρει ποσοστό πάνω από 30% από τότε που ήταν αρχηγός ο Κώστας Καραμανλής».

n Για τις κατηγορίες σχετικά με το Σχέδιο Χ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, παρ’ όλο που το διέψευσε: «Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αυτός που είπε ότι θα έπρεπε να μας κατηγορήσει κανείς αν δεν είχαμε ένα σχέδιο».

Τα ανοίγματα αυτά του κ. Τσίπρα προς συγκεκριμένα πρόσωπα και ομάδες της ΝΔ, που δεν ανήκουν στη ζώνη επιρροής του Κυρ. Μητσοτάκη, έχουν μια προφανή στόχευση και εντάσσονται σε ένα σχέδιο το οποίο μέχρι πρότινος και προτού ο ίδιος ουσιαστικά το επιβεβαιώσει με τις αναφορές του αυτές παρέμενε στο επίπεδο της φημολογίας.
Κατ’ αρχάς βασικό στοιχείο της μεθόδευσης είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ και πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να μείνει στο απυρόβλητο η διακυβέρνηση Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβάρυνε την οικονομία με τρόπο που αναπότρεπτα οδηγούσε στα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, κάποιοι υπενθυμίζουν την αξιοποίηση προσώπων του περιβάλλοντος Καραμανλή σε θέσεις καίριες, όπως ο Πρ. Παυλόπουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Δ. Παπαγγελόπουλος στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Επιδίωξη είναι, όπως τουλάχιστον εκτιμούν συγκεκριμένες πηγές κυρίως από τον χώρο της ΝΔ, να διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση συνθήκες που θα ευνοούν σε πρώτη φάση την αναταραχή στη ΝΔ και μελλοντικά ένα σενάριο «επιστροφής» του κ. Καραμανλή, ενδεχομένως στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, με τις ευλογίες της Αριστεράς.
Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει σήμερα ότι θα προτείνει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, κάτι που οι καραμανλικοί φέρονται να επιθυμούν διακαώς και ο Κυρ. Μητσοτάκης να απορρίπτει κατηγορηματικώς.
Παρά ταύτα, πέραν του πολιτικού παιχνιδιού για το συγκεκριμένο θέμα και την αναθεώρηση εν γένει, η καθοριστική παράμετρος είναι η εξής: η σημερινή Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για το ποιες διατάξεις κρίνονται αναθεωρητέες. Την ουσία της αναθεώρησης θα αναλάβει η επόμενη Βουλή, η σύνθεση της οποίας δεν είναι σήμερα γνωστή και όπου πάντως δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μη διαθέτει την πλειοψηφία σε αυτήν.


Επικοινωνιακά τρικ

Στο νέο αυτό περιβάλλον που επιχειρεί να περιγράψει, γενική είναι η αίσθηση πως ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με κάποιον τρόπο συνομιλεί με την Ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε δημοσίως αυτά που μέχρι πρότινος διακινούσε ο επικοινωνιακός και προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως για παράδειγμα, όταν δήλωνε:
n «Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά τη δικτατορία».

n «Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεότερη ελληνική ιστορία».

n «Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης, δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», κάτι που κατά την εκτίμησή του φάνηκε από το γεγονός ότι σε διάστημα λίγων εβδομάδων είχε συναντήσεις με τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, της Κίνας, Σιν Τζινπίνγκ, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα

«Ξαναγράφοντας» τα πραγματικά περιστατικά

Στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου προφίλ και της εκπομπής συγκεκριμένων μηνυμάτων εν όψει της επόμενης πολιτικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια βολική για εκείνον και την κυβέρνησή του εικόνα για τη δραματική περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Πέραν των γνωστών θεωριών, ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι καλύτερη από εκείνη που είχε σχεδόν ολοκληρώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με τρόπο εντέχνως ανακριβή και αντιφατικό σε κάποια περιστατικά.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι:
n Ο Ι. Στουρνάρας είχε ζητήσει τα capital controls τον Φεβρουάριο του 2015. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε απλώς προειδοποιήσει από την περίοδο εκείνη για το ενδεχόμενο, συναισθανόμενος ήδη από τότε την αρνητική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
n Είχε ο ίδιος ζητήσει την εκπόνηση σχεδίου από τον Ι. Βαρουφάκη για τις συνέπειες εξόδου από το ευρώ και όταν το είδε, έλαβε την απόφασή του.
n Παρά ταύτα, το σχέδιο του «αντιπάλου» το αντιλήφθηκε όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών τού μετέφερε μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ