Καλοκαιρινές αλλαγές σε σημαντικά πόστα τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και σε κομματικό πεδίο ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Oλοι κρίνονται» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ανώτερος κομματικός παράγοντας, θέλοντας να εστιάσει στην αξιολόγηση που έχει γίνει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον αρχηγό της.
Η πρώτη φάση της προεδρίας του κ. Μητσοτάκη έκλεισε με τη συμπλήρωση των έξι μηνών στο τιμόνι της Kεντροδεξιάς. Oπως φαίνεται, σε αυτό το διάστημα διέγνωσε λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις, ραθυμία, χαμηλές επιδόσεις, απροθυμία και δυσκολία συγχρονισμού αρκετών στελεχών και βουλευτών με την ηγετική ομάδα.


Μηνύματα και παρασκήνιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς επιμένει να μην αποκλείει πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο, θέλει ένα πιο μάχιμο σχήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη ζήτησε «σκληρή δουλειά και αίσθηση του μέτρου», «συνέπεια» και έστειλε μηνύματα, κυρίως σε προβεβλημένα στελέχη, με την επισήμανσή του: «Δεν είμαστε εδώ απλά για να απολαμβάνουμε τα προνόμια της εξουσίας».
Και μόνο αυτή η φράση είναι ενδεικτική για να αντιληφθεί κανείς τον βαθμό της ενόχλησης του κ. Μητσοτάκη για συμπεριφορές, πρακτικές και στάσεις διαφόρων βουλευτών που κινούνται σε τελείως αντίθετη λογική από αυτήν της νυν ηγεσίας.
Η παρατήρηση και τα μηνύματα εστάλησαν από τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά ουδείς δύναται να αναγνώσει, πίσω από τις λέξεις του, αν θα «πάρει κεφάλια», ενώ δεν προκύπτει διάθεση εσωκομματικού «ξεκαθαρίσματος» με κεντρικά πρόσωπα πολιτικών οικογενειών.
Μένει να φανεί σε ποιο βάθος και έκταση θα λάβουν χώρα οι αλλαγές που εξετάζονται σε πολλά επίπεδα, ακόμη και στο επικοινωνιακό σκέλος, όπου προβλέπεται ριζική ανανέωση και αλλαγή του κ. Κουμουτσάκου.
Στον χώρο της ΝΔ όπου ενδημούν σταθερά και διαχρονικά, ανεξαρτήτως ηγεσίας, φαινόμενα αλληλοϋπονόμευσης και διχογνωμίας, τα οποία ταλαιπωρούν τον εκάστοτε πρόεδρο, η «αναδόμηση» καθίσταται αναγκαία συνθήκη επιβίωσης με νέα πρόσωπα που θα δώσουν τον τόνο σε όλα τα επίπεδα.
Αυτή την επισήμανση ιστορικών στελεχών της Κεντροδεξιάς την έχει ασπαστεί πλήρως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες για να αλλάξουν πολλά το επόμενο διάστημα, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε νοοτροπία, συμπεριφορά, διαχείριση πολιτικής και εκφοράς πολιτικού λόγου.
Με δεδομένη τη διαχρονική παρασκηνιακή ανάμειξη στα εσωτερικά της ΝΔ θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων, ο κ. Μητσοτάκης θέλει ως το τέλος Αυγούστου να έχει κλείσει όσα μέτωπα είναι ανοιχτά και γι’ αυτό και φροντίζει να κάνει επαφές με κεντρικά πρόσωπα, όπως π.χ. με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε μια συνάντηση που παρουσίασε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ενώ διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ενα από τα μέτωπα που είναι ανοιχτά είναι αυτό με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει αντίθετη άποψη για κεντρικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, αλλά και για πτυχές της στρατηγικής του. Στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες, και με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, για να υπάρξει καταλλαγή και να επέλθει ενότητα και… συμφιλίωση έναντι του κοινού εχθρού, όπως λένε στη Συγγρού, του ΣΥΡΙΖΑ.
«Φθάνει μόνο αυτό να το αντιληφθούν και ορισμένοι »καραμανλικοί» και να συμβιβαστούν με την ιδέα της ηγεσίας Μητσοτάκη» τονίζουν στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία. Παράλληλα, διαχωρίζοντας πλήρως τον κ. Καραμανλή από όλες τις παρασκηνιακές κινήσεις, ασχέτως των συνεχών κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού να τον βάλει στο επίκεντρο (όπως έγινε και με την τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι) για να συντηρείται η συζήτηση περί «διαύλων επικοινωνίας».
Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση πως δεν θα δεχθεί υπονομεύσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις κινήσεις του, ειδικά σε μια περίοδο που κατά τον ίδιο η ΝΔ αποτελεί το «καταφύγιο» των πολιτών, καθώς μεγαλώνει η δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της κυβέρνησης.
Στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, όπου έχει κεντρικό ρόλο ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος και συμμετέχουν ενεργά ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Θανάσης Νέζης, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι πρέπει να διευρυνθεί η δεξαμενή της ΝΔ και σε πολίτες που δεν ψήφισαν το κόμμα και δεν είχαν ποτέ οργανωτική ή ακόμη και ιδεολογική σχέση.
Αυτή η προσέγγιση περνάει μέσα από τη σηματοδότηση του ιδεολογικού στίγματος, με συγκεκριμένο προσανατολισμό και με ορατή ανανέωση σε πρόσωπα. Π.χ. σε αυτό το πεδίο υπάρχει από κάποιους «κύκλους» εντός της ΝΔ συζήτηση για το προφίλ του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη, τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού του λόγου και την εν γένει παρουσία του. Ο ίδιος κλείνει τα αφτιά του σε όσα λέγονται από μερικούς, οι οποίοι θέτουν θέμα κατάργησης των αντιπροεδριών, και μένει στο γεγονός ότι τον στηρίζει απόλυτα ο κ. Μητσοτάκης.


Θερινή μετακόμιση

Η ανασύνταξη θα γίνει εν μέσω του θέρους, ώστε να εμφανιστεί μια νέα ομάδα από τις αρχές φθινοπώρου και πριν από την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η μετακόμιση του κόμματος, έστω με τρίμηνη καθυστέρηση, στα νέα γραφεία στην οδό Πειραιώς, στην περιοχή του Μοσχάτου.


Η μάχη της Βουλής – Αλλάζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού

Η ηγεσία της ΝΔ ετοιμάζεται για δύο κεντρικές μάχες τις επόμενες δύο εβδομάδες, για τον εκλογικό νόμο και για το αίτημά της επί της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο και πώς επιβλήθηκαν τα capital controls.

H σύγκρουση αναμένεται να είναι σκληρή καθώς ο κ. Μητσοτάκης, που θα λάβει τον λόγο και στις δύο συνεδριάσεις, έχει επιλέξει την κατά μέτωπο επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι είναι «απερχόμενος πρωθυπουργός». Ο ίδιος θεωρεί ότι στη σύγκριση μαζί του τον κερδίζει «κατά κράτος» και άρα αποτελεί προνομιακό πεδίο η σύγκρουση στο «γήπεδο» της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει (κατέθεσαν σχετική επερώτηση στη Βουλή για τα όσα γίνονται στο κέντρο της Αθήνας 16 βουλευτές, με πρώτο τον Μάκη Βορίδη) ως μείζον το θέμα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει σε συνομιλητές του ότι ο πολιτικός χάρτης αλλάζει, ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και μιλώντας για δυσαρμονία μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κοινωνίας επιμένει στο αίτημά του για εκλογές, αν και ορισμένοι βουλευτές διαφωνούν.
Στις επόμενες όμως εκλογές, όποτε γίνουν, δεν θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, αφού δεν βρίσκονται οι 200 ψήφοι, αλλά αυτό που απασχολεί τη Συγγρού είναι ότι αλλάζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού.
Η επισήμανση του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, πέρα από την αναφορά του ίδιου περί εγκαθίδρυσης καθεστώτος (έλεγχος στα ΜΜΕ, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κ.ά.), είναι ότι θα υπάρξει άλλη αρχιτεκτονική του συστήματος, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι όταν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο. Και κάλεσε, στη λογική της συγκρότησης ενός μετώπου, κυρίως ΠαΣοΚ και Ποτάμι να ενώσουν δυνάμεις για να ακυρωθούν οι, κατά τον ίδιο, επικίνδυνες μεθοδεύσεις και τακτικισμοί της κυβέρνησης των «πολιτικών αμοραλιστών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ