Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έλαβαν ο ένας μετά τον άλλο τον λόγο, στη διάρκεια του δείπνου στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, για να διαμηνύσουν την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία για τη θέση της ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε» αυτήν την κοινή γραμμή, ζητώντας συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η θέση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι FT σημειώνουν: «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάθισαν για το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων για τη Ρωσία και την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στο Κρεμλίνο για την θέση της Ανατολικής Ευρώπης στην «αγκαλιά» της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

»Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου επανέλαβαν τις προσεκτικά εκφρασμένες δεσμεύσεις για ενότητα –μέχρι που μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

»Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους άλλους, είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπό τους ίδιους αστραφτερούς πολυελαίους που φώτισαν την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας πριν από 61 χρόνια,έσπασε την επίσημη γραμμήκαι υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη θέση του έκοψε γρήγορα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, για να του απαντήσει ο αμερικανός πρόεδρος ότι σε αυτό πρέπει να βοηθήσει «ο φίλος σου ο Πούτιν».