Επίθεση κατά του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή σε μια προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου που διαδραμάτισε ως σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη και ειδικότερα όσον αφορά τις αποκαλύψεις του περί plan B για μετάβαση στη Νέα Δραχμή, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Χουλιαράκης αν και διακρίνεται για τους χαμηλούς τόνους του, δεν έκρυψε την οργή του λέγοντας ότι αποτελούν «απίστευτες φαιδρότητες» οι ισχυρισμοί του.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δεχθεί τα σφοδρά πυρά του Ι. Βρούτση από τη ΝΔ και του Αν. Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με όσα αναφέρονται στο επίμαχο βιβλίο του κ. Γκάλμπρεϊθ για το plan B που σύμφωνα με τον ίδιο επεξεργαζόταν ειδική ομάδα εργασίας επί υπουργίας Βαρουφάκη. «Ποιος είναι ο κύριος Γκάλμπρεϊθ;», διερωτήθηκε απαξιωτικά ο κ. Χουλιαράκης, κάνοντας λόγο για «τυχοδιωκτισμούς». Παίρνοντας μάλιστα σαφείς αποστάσεις από την περίοδο εκείνη και όσα διημείφθησαν, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν είχε ουδεμία σχέση με τον κ. Γκάλμπρεϊθ και ότι προσωπικά ως επικεφαλής τότε της ομάδας τεχνικής διαπραγμάτευσης, δεν συμμετείχε σε καμία σύσκεψη μαζί του.

«Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ούτε σε μία σύσκεψη με αυτόν παρόντα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015 που ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ποιος είναι ο κύριος Γκάλμπρεϊθ ; Είναι απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν έχει απολύτως καμία θεσμική θέση. Θα ήθελα να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις, ενώ δεν είχε συμμετοχή από Απρίλιο έως Αύγουστο 2015 και καμία θεσμική σχέση με τη διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί το σχόλιο του κ. Λοβέρδου για «μεθοδευμένη υπονόμευση της δημοκρατίας» και ευθύνες που υπερέβαιναν τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως είπε, είχε λάβει από αλλού εντολή για επεξεργασία ενός Plan B. Ενώ, ο κ. Βρούτσης υπαινίχθηκε ότι δεν ήταν «διόλου τυχαία» η επίσκεψη του πρωθυπουργού δύο μέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ καταλόγισε στον κ. Χουλιαράκη ότι γνώριζε τα σχέδια Βαρουφάκη, κάτι που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όπως προαναφέρθηκε, διέψευσε κατηγορηματικά.