«Κόκκινη κάρτα» βγάζει στον κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία που θα ψηφίσει «όχι» ρίχνει το…«μπαλάκι» κυρίως στο ΠαΣοΚ και στο Ποτάμι, διαρρέοντας ότι στη διαδικασία της ψηφοφορίας θα φανεί εάν υπάρχουν και ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, βλέποντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου με τη στρατηγική του προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη και τμήματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και παράλληλα να δημιουργήσει και αναταραχή στις Κ.Ο. κυρίως του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, μιλά για εκλογικό νόμο «οπερέτα που κάνει κακό στην πατρίδα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας επί της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Cosco, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «αλαλούμ», όπως τη χαρακτήρισε αποδεικνύει πως «η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά εκλογές για να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ο εκλογικός νόμος – οπερέτα όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας. «Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση. Στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες, αποφάσεις ουσιαστικές, αποφάσεις που να φέρνουν αποτελέσματα. Η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών» λένε επιτελικά στελέχη της Συγγρού και συμπληρώνουν: «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι πρόκειται για λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.

«Στις δύσκολες αυτές ώρες χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας. Η προσφυγή της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική μοιάζει με πολιτική σωσιβίου» υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού, εξυπηρετεί τρεις στόχους και υπογραμμίζουν: «Πρώτα από όλα, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Και τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση».

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν ότι οτιδήποτε άλλο, βάζει τη χώρα σε μια δύνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες. Επιπλέον, όπως λένε, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, η απλή αναλογική θα σημαίνει ότι για να σχηματιστεί Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δυο πρώτα κόμματα, δηλ. η Ν.Δ.και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο τόσο εμείς ως Ν.Δ.όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία – μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα – η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου 2015 και 26 Ιουνίου 2016) δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση» τονίζουν ανώτερα κομματικά στελέχη και σημειώνουν με έμφαση, ότι στην περίπτωση εκείνη που τα δυο πρώτα κόμματα σχημάτιζαν Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό ή Χρυσή Αυγή να ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας μας.

«Αυτή είναι η θέση της Ν.Δ.και με αυτήν τη θέση προχωράμε στο δημόσιο διάλογο. Από εκεί και πέρα, βέβαιοι για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων» είναι το μήνυμα της Συγγρού που αναμένει να δει τι θα γίνει στην ψηφοφορία και εάν θα υπάρξουν πολιτικά κόμματα, τα οποία κατά την ίδια, θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση.

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου – οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα» είναι το επίσημο σχόλιο του γραφείου τύπου της Ν.Δ.