Αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον…εαυτό είναι αρκετές στιγμές η Νέα Δημοκρατία, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα στην κοινή γνώμη. Η χθεσινή εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αποκαρδιωτική και ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να μιλήσει στη Βουλή για το θέμα που προέκυψε με την Cosco και παράλληλα να εξαπολύσει και επίθεση στην κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών της, αλλά η ανταπόκριση από τους βουλευτές ήταν τραγική, αποδυναμώνοντας και το μήνυμα που ήθελε και ο ίδιος να στείλει στην κοινή γνώμη.

Οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπερνούσαν τους 25, ενώ η δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι 75 μέλη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά (π.χ. γίνονται άστοχες κινήσεις, συνιστούν οι απουσίες πολιτικό μήνυμα ή συμβαίνει κάτι άλλο) για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Ακόμα και στην ονομαστική ψηφοφορία υπήρξαν απουσίες, μια εικόνα που έχει ενοχλήσει αρκετά την ηγεσία του κόμματος, η οποία παρατηρεί και άλλα αρνητικά περιστατικά.

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έχει πολλά προβλήματα, η Ν.Δ. δείχνει να κινείται πάλι σε ρυθμούς εσωστρέφειας, γεγονός που ενισχύεται και από τις πράξεις, παραλείψεις, ενέργειες και συμπεριφορές, τόσο εντός του πεδίου της πολιτικής όσο και εκτός, διαφόρων στελεχών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και ορισμένοι τομεάρχες του κόμματος δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη στην άσκηση των καθηκόντων τους και η…«βαθμολογία» τους είναι πολύ χαμηλή, ενώ περισσότερο κινούνται με λογική διεκπεραίωσης. Αρκετοί μάλιστα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, σε μια στιγμή που η ηγεσία προσπαθεί να δείξει ότι έχει αλλάξει σελίδα και γίνεται μια νέα προσπάθεια με άλλη λογική και αντίληψη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ηγεσίας της Ν.Δ. να εμφανίσει το κόμμα ένα καινούργιο πρόσωπο και διοργανώνονται ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις, πρόσφατα καταγράφηκαν και άτυχες στιγμές που ανέδειξαν την αδυναμίας κάποιων γραμματειών. Π.χ. προ ημερών υπήρξε μεγάλη ένταση σε εκδήλωση – αν και είχε μικρή συμμετοχή όπως και προ ημερών μια ημερίδα για την αυτοδιοίκηση – της γραμματείας συνδικαλισμού που έγινε στα γραφεία της Ν.Δ. επί της Λεωφ. Συγγρού.

Σε αυτή τη σύναξη δεν έλειψαν οι στιγμές που συγκρούστηκαν έντονα στελέχη του κόμματος όχι για εσωκομματικούς λόγους, αλλά για καθαρά ιδεολογικούς. Και αυτό διότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων της «λαϊκής» και κοινωνικής δεξιάς με παράγοντες του κόμματος με αρκετά πιο φιλελεύθερες απόψεις στην οικονομία και με πολύ προχωρημένες θέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Την ίδια στιγμή πολύ κακή, όπως εκτιμάται, είναι η εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ, καθώς αρκετοί βουλευτές που εμφανίζονται έχουν «ρηχό» πολιτικό λόγο και αδυνατούν να στηρίξουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις θέσεις του κόμματος. Αυτό το θέμα έχει απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της Ν.Δ. που προσπαθεί να εμφανίσει στα ΜΜΕ νέα πρόσωπα σε μια προσπάθεια να αλλάξει και η εικόνα της στην κοινή γνώμη.

Μέχρι στιγμής δεν γίνεται συζήτηση για οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ηγετικής ομάδας, αλλά περισσότερο, όπως λένε ηγετικά στελέχη η κατάσταση που υπάρχει συνδέεται άμεσα με τις παθογένειες της Ν.Δ. ως πολιτικού οργανισμού που θέλει πολύ μεγάλη δουλειά για να αλλάξει.

Το αρνητικό για τη Ν.Δ. είναι ότι σε μια περίοδο που η υπόθεση της Cosco ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της κυβέρνησης, τα οποία μπορεί η ίδια να εκμεταλλευθεί, δείχνει σε πολλά επίπεδα με τη στάση ορισμένων στελεχών της, να μην μπορεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο «πολιτικό δώρο».

Και όπως λένε πολλοί, εάν δεν γίνουν άμεσα αλλαγές εντός του καλοκαιριού, ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να εμφανιστεί μια πραγματικά «νέα Ν.Δ.», θα αναδειχθούν και άλλες παθογένειες και σύντομα.