Στην «επίθεση» πέρασε η ΝΔ κατά την έναρξη της διαδικασίας ακρόασης μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά την υπόθεση των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ.

Κατά την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεων. Φραγκιαδάκη, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Μηταράκης έθεσε το θέμα ύπαρξης στο μετοχολόγιο ης εφημερίδας «Η Αυγή» off-shore εταιρείας με έδρα την Κύπρο, η οποία διατηρεί το 2,93% των μετοχών.

Και ερωτήθηκε ο κ. Φραγκιαδάκης αν γνωρίζει ποιος είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Αννέτα Καββαδία σχολίασε ότι το 2014 η εφημερίδα «Αυγή» έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή, κάτι που έδινε την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να συμμετάσχει, ενώ τόνισε πως οτιδήποτε άλλο λέγεται χάριν εντυπώσεων, ενώ αντίδραση υπήρξε αργότερα και από την «Αυγή».

Πάντως το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι αδυνατεί να απαντήσει επ’ αυτού, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ επανέφεραν το θέμα που είχε θέσει στο πρόσφατο παρελθόν στην Βουλή προσωπικά ο αρχηγός του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι ως πρόεδρος του ΣΥΝ το 2010 με επιστολή του ζητούσε διευκολύνσεις ως προς την συμπληρωματική δανειοδότηση του κόμματός του από την Εθνική Τράπεζα.

Ενώ οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν και σειρά επιστολών του κ. Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα, στις οποίες φέρεται να υποστήριζε ότι σύντομα θα περιερχόταν στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ ένα ακίνητο, το οποίο η Κουμουνδούρου δεσμευόταν πως ούτε θα υποθηκεύσει ούτε θα πουλήσει σε κάποιον άλλον πλην της ΕΤΕ. Όπως μάλιστα υποστήριξαν οι βουλευτές, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ακίνητο.

Η αντίδραση της «Αυγής»

Η εφημερίδα «Αυγή» έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό», ενώ επιτέθηκε στον κ. Μηταράκη λέγοντας ότι «ο γνωστός, κυρίως για την παραπολιτική του δραστηριότητα κ. Μηταράκης της ΝΔ, πήγε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα, κατά βάση προς ΝΔ και ΠαΣοΚ, που ήλεγχαν το τραπεζικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, και ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Φραγκιαδάκη, τι γνωρίζει για την κυπριακή off shore, που βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής και τι σχέση έχει αυτή με το δάνειο των 900.000 ευρώ».

Και διευκρινίζει τα εξής:

1. «Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ».

2. «Το 2014 η πολυμετοχική εταιρία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ’ αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με “εγγύηση” για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο».

Επιμένει η ΝΔ

Η Συγγρού ερμήνευσε την απάντηση της «Αυγής» ως παραδοχή της εφημερίδας για συμμετοχή offshore εταιρίας στη μετοχική της σύνθεση. Μάλιστα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία λέει ότι «η ΄΄Αυγή’’, το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά τις αποκαλύψεις της Νέας Δημοκρατίας, τη συμμετοχή offshore εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων έγινε ΣΥΡΙΖΑ των offshore. Αναμένουμε την απάντηση ποιό φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρία της ‘’Αυγής’’», σημειώνεται.