Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Βρετανία να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την αίτηση για το «διαζύγιο».

Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη νέα σχέση με την ΕΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μην αναλάβει η Βρετανία την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2017.

Δείτε εδώ ζωντανά την συζήτηση στην Ευρωβουλή

Θυελλώδης συνεδρίαση της Ευρωβουλής

Στη γραμμή των ευρωπαίων ηγετών πως η Βρετανία πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το διαζύγιο κινήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» υπογράμμισε, αποκλείοντας να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Η βρετανική ψήφος απέκοψε μια πλευρά μας σημείωσε ο πρόεδρος της Κομσιόν και πρόσθεσε: Πρέπει να καθησυχάσουμε όλους όσους ανησυχούν για την πορεία της ΕΕ. Πρέπει να προοδεύσουμε προς του κοινούς στόχους με μια νά φιλοδοξία».

Παράλληλα κάλεσε την Βρετανία να ξεκαθαρίσει την θέση της το συντομότερο δυνατόν.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πήρε το λόγο και ξεσπάθωσε. Αφού αρχικά είπε ότι η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει, στη συνέχεια κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι ζουν σε άρνηση.

«Κανένας σας δεν έχει κάνει μια αληθινή δουλειά στη ζωή του» είπε χαρακτηριστικά.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Tέλος στην εποχή του κατευνασμού (appeasement). Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Ντροπή σας. Σταματήστε αυτό τον λαϊκισμό.»

* To appeasment είναι διπλωματικός όρος που παραπέμπει στην πολιτική που ακολούθησε η Βρετανία μεταξύ 1935-1939 απέναντι στη ναζιστική Γερμανία σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο Πόλεμο.

«Είστε σε άρνηση. Κανένας σας δεν έχει κάνει μια αληθινή δουλειά στη ζωή του. Τώρα προσφέρουμε έναν φάρο ελπίδας στους δημοκράτες όλης της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η τελευταία χώρα που φεύγει από την ΕΕ» απάντησε ο Φάρατζ.

To λόγο πήρε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, η οποία θέλει δημοψήφισμα και στην Γαλλία. «Να διώξουμε τα σκυθρωπά πρόσωπα και να χαρούμε τη χειραφέτηση των βρετανών» είπε.

Σφοδρότατη επίθεση στον Φάρατζ, αλλά και τους βρετανούς πολιτικούς που στήριξαν το Leave εξαπέλυσε και ο βέλγος Γκι Φερζχόφστατ των Φιλελεύθερων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναρωτήθηκεε πώς μπορεί να μιλά κατά των τραπεζών ένας άνθρωπος που υπήρξε στέλεχος από τον τραπεζικό τομέα.

«Με την έξοδο της Βρετανίας θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας» είπε, απευθυνόμενος στον Φάρατζ, ενώ τον κατηγόρησε για «ναζιστικού τύπου προπαγάνδα».

Oι δηλητηριώδεις ατάκες Γιούνκερ προς βρετανούς ευρωβουλευτές

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι γνωστός για την ειρωνικό και δηκτικό του ύφος. Στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν δεν χαρίστηκε στους βρετανούς ευρωβουλευτές του UKIP, το κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γιούνκερ χαιρέτησε τον Φάρατζ, ο οποίος έδωσε τη μάχη της εξόδου από την ΕΕ.

Τον φίλησε μάλιστα και στο μάγουλο, ενώ δεν έλειψαν τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Ο Φάρατζ έκανε και αρκετές γκριμάτσες.

«Τι κάνετε εδώ; Δεν θα έπρεπε να είστε εδώ» είπε στη συνέχεια κοιτώντας προς τα έδρανα των βρετανών.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Εκεί άρχισαν να χειροκροτούν οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ. Και ειλικρινά σε κάποιο βαθμό είμαι έκπληκτος που σας βλέπω εδώ».

Σχεδόν δίπλα του βρισκόταν ο Νάιτζελ Φάρατζ με την βρετανική σημαία πάνω στο έδρανο. Παρά το γεγονός ότι δεν απευθυνόταν προσωπικά προς τον πρόεδρο του UKIP, ο δεύτερος χαμογελούσε στα λεγόμενα του προέδρου.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Φάρατζ είπε πως οι πιο πολλοί δεν έχουν εργαστεί και δεν έχουν λειτουργήσει σωστά ποτέ στη ζωή τους, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον διέκοψε, ζητώντας του «να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Ένα χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι, ότι ακούει κανείς κι εκείνους, με τους διαφωνεί. Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια και σας είπα, ότι θέλω να ηγηθώ της εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, γελάσατε. Τώρα όμως, δεν γελάτε» είπε.

«Ο λόγος είναι γιατί σαν πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε κι εσείς και το νόμισμά σας. Με απάτες και ψέματα δεν είπατε την αλήθεια στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

«Επιβάλατε στους λαούς Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι όταν στη Γαλλία και την Ολλανδία καταψήφισαν την ΕΕ, εσείς τους αγνοήσατε και πολύ απλά από την πίσω πόρτα τους επιβάλατε τη Συνθήκη της Λισαβόνας» πρόσθεσε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Φάρατζ είπε: «Ανάμεσα στη δική σας τη χώρα και τη δική μου, υπάρχει αντάλλαγμα εμπορικό το οποίο παίζει ρόλο. Αν αποφασίσετε, να απορρίψετε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία, θα είναι σαν να φτύνατε μόνοι σας στο πρόσωπό σας. Καμία συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη, από αυτές που υπάρχουν τώρα. Να γίνουν όλα λογικά και να μας επιτρέψετε, να προχωρήσουμε εμείς και να ορίζουμε τα οράματά μας τις φιλοδοξίες και το μέλλον μας».

Νομοθετικό ψήφισμα για τη συνεδρίαση των «27»

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν το μεσημέρι μη νομοθετικό ψήφισμα το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Καλύτερη σχέση με την ΕΕ από τους Νορβηγούς ονειρεύεται τώρα ο Φάρατζ

Το «κύμα» του Bregret φαίνεται ότι επηρέασε τον ηγέτη του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, εκ των πρωτεργατών του Brexit, ο οποίος, αφού πανηγύρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ημέρα ανεξαρτησίας, πλέον το μεταφράζει με οικονομικούς όρους, οι οποίοι είναι «καλύτερη σχέση με την ΕΕ από ό,τι έχει η Νορβηγία»…

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωζώνη είναι τέτοιες που δικαιολογούν καλύτερο deal από ό,τι έχουν οι Νορβηγοί.

«Νικήσαμε τον πόλεμο. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φάρατζ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Brexit.

«Θέλουμε να είμαστε καλοί φίλοι, καλοί γείτονες, καλοί εμπορικοί συνεργάτες» σημείωσε, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς βλέπει το μέλλον μετά το «διαζύγιο».

Ο Φάρατζ επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ το συντομότερο, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιτύχει μια καλή συμφωνία, βασισμένη στη δυναμική των οικονομικών σχέσεων με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωζώνης. Μπορούμε να καταφέρουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία από ό,τι οι Νορβηγοι» τόνισε.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, ο Φάρατζ είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί στο Σώμα.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι είπε ο Φάρατζ στον Γιούνκερ, φαίνεται πως ήταν σε ήπιους και συμφιλιωτικούς τόνους, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν του απάντησε με ένα φιλί στο μάγουλο…


Καταχειροκροτήθηκε στην Ευρωβουλή ο παραιτηθείς Βρετανός επίτροπος Τζόναθαν Χιλ

Καταχειροκροτήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο μέχρι πρότινος Βρετανός Επίτροπος Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χιλ, που έδωσε το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής, ήταν φανερά συγκινημένος, όταν οι ευρωβουλευτές τον χειροκροτούσαν όρθιοι.

Σημειώνεται ότι μέχρι την παραίτησή του είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών.