Το παρελκυστικό παιχνίδι στο οποίο έχει αποδυθεί ο Αλ. Τσίπρας και ο τακτικισμός της κυβέρνησης σε σχέση με την συζήτηση που με δική της πρωτοβουλία άνοιξε για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, αναδείχθηκαν την Δευτέρα.

Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται ρεαλιστική δυνατότητα να συνταχθούν με την κυβερνητική πρόταση (και τακτική) 200 βουλευτές, απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προχωρήσει στη ψήφιση του εκλογικού νόμου που θα κατατεθεί, να παίξει μία νέα εκδοχή του παιχνιδιού επιμερισμού ευθυνών και να διαμορφώσει συνθήκες δυνάμει ακυβερνησίας εν όψει των μεθεπόμενων εκλογών.
Στους σχεδιασμούς αυτούς πάντως δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να εκλεγεί μία κυβέρνηση με τον υπάρχοντα νόμο, η οποία θα έχει στη συνέχεια δυνατότητα να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους στην Βουλή και να αλλάξει και πάλι τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ…
Οι αποκαλύψεις εκ μέρους του ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα και του κοινοβουλευτικούς εκπροσώπου του ΠαΣοΚ, Α. Λοβέρδου, σχετικά με τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν χαρακτηριστικές.
Ο μεν πρώτος ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι, ότι ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ανοίγει την συζήτηση περί απλής αναλογικής, επειδή δεν έχει τηρήσει καμία άλλη προεκλογική του δέσμευση. Ο δε δεύτερος επικαλέστηκε συζήτηση με άλλον πολιτικό αρχηγό, στον οποίο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Φώφη Γεννηματά είχε συμφωνήσει με κάποιες από τις προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την συναίνεσή του.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως αριστερά, για αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».

Προσέθεσε δε ο ΓΓ του ΚΚΕ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική το ΚΚΕ θα τον στηρίξει.
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε διαψεύδοντας χλιαρά τον κ. Κουτσούμπα («αυτά που ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», απέφυγε όμως να υψώσει τους τόνους και προτίμησε να ρίξει το γάντι στο ΚΚΕ ως προς την στάση του κόμματος και το «αν θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».
Καμία αντίδραση δεν υπήρξε πάντως στα όσα είχε δηλώσει την ίδια περίπου ώρα ο Α. Λοβέρδος στον ΒΗΜΑ Fm.
Αναφερόμενος στην τακτική του Μεγάρου Μαξίμου κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της προηγούμενης εβδομάδας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι «δόθηκε οργανωμένη λάθος εντύπωση, για τις προθέσεις μας σχετικά με τον εκλογικό νόμο» και προσέθεσε: «Ξέρω από πολιτικό αρχηγό, που είδε τον κ. Τσίπρα, ότι του μετέφερε συμφωνίες, δικές μας, που δεν υπάρχουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς άλλες πολιτικές δυνάμεις εν όψει της συζήτησης επί του εκλογικού νόμου που θα φέρει προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως την Πρόταση Νόμου του ΠαΣοΚ από τον Ιούνιο 2015 και προσέθεσε ότι η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή «μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».
Στις προσδοκίες αυτές δεν περιέλαβε την ΝΔ για την οποία είπε πως «δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».