Η συζήτηση περί Δημοσίου Χρέους σε …νέες περιπέτειες! Στη σύσταση Υποεπιτροπής η οποία θα συζητήσει για την απομείωση του χρέους «με τεχνικούς και με πολιτικούς τρόπους», προχώρησε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου της Μ. Μπαλαούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση έγινε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ενώ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν μιλάμε για «κούρεμα» του χρέους ούτε για νομιμοποίησή του ή μη, αλλά για απομείωση, κάτι που από το 2010 έχει τεθεί από πολλούς θεσμούς και ως εκ τούτου η Βουλή δεν μπορεί να απουσιάζει από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα έχει καμία σχέση με την επιτροπή λειτούργησε επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου υπό την προεδρία της με την συμμετοχή ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων (υπενθυμίζεται ότι με το πόρισμά της η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της κυρίας Κωνσταντοπούλου, την οποία μετέτρεψε εσχάτως σε σωματείο, είχε κηρύξει το δημόσιο χρέος παράνομο, επαχθές και επονείδιστο). Η διαφορά θα είναι ότι η Υποεπιτροπή της Βουλής θα απαρτίζεται από 21 βουλευτές (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από ΝΔ και από έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα) και θα καλεί εμπειρογνώμονες να συμβάλλουν στις εργασίες της. Πάντως, θα αξιοποιήσει και στοιχεία από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Υπέρ της σύστασης της Υποεπιτροπής, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν κατηγορώντας τον κ. Μπαλαούρα για αιφνιδιασμό. Το ΚΚΕ τάχθηκε ευθέως κατά της σύστασης της Υποεπιτροπής, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ότι μια ακόμη επιτροπή δεν θα συνεισέφερε σε κάτι. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τσιάρας, έκανε λόγο για «σοβαρή κοινοβουλευτική δυσλειτουργία» με αφορμή τον τρόπο που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση δίχως προηγούμενη ενημέρωση και συζήτηση με τα κόμματα, ενώ ο Ι. Μανιάτης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία, ενώ ζήτησε να υπάρξει και σχετική ενημέρωση στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.