To μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη εστάλη από το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει της σημερινής απογευματινής του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ήταν αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο να στηρίξει το κόμμα του το νέο εκλογικό νόμο.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές σήμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μίλησε για «δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας».

Ως εκ τούτου στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. δεν αναμένουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τη σημερινή συνάντηση και το μόνο που θα συζητήσει επί της ουσίας το κόμμα είναι η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Το μόνο σημείο που θα ζητήσει η Ν.Δ. επί του εκλογικού νόμου για λόγους αρχής είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αλλά και σε αυτό το πεδίο υπάρχει προβληματισμός για τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

Και αυτό διότι, όπως λένε στη Ν.Δ., δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Ήδη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ενσωματωθεί στην Α’ Αθήνας, ο Υμηττός, ο Βύρωνας και η Δάφνη, μια κίνηση που θα αλλάξει τα εκλογικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έστελνε μήνυμα από το συνέδριο του Economist, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης από τη Θεσσαλονίκη ανέδειξε το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έναντι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν ενδεχομένως το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι βουλευτές και τα κόμματα που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου «θα θεωρηθούν από την κοινή γνώμη ως υποστηρικτές του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα», ενώ έδωσε έμφαση στην εκτίμηση ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να εμποδίσει την έλευση του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία».

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να δώσουν κόμματα, όπως το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, συναίνεση στην κυβέρνηση και θα εκπέμπεται το μήνυμα από τη Συγγρού, ότι όσοι προστρέξουν να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου να αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Η αριθμητική της Συγγρού έχει ως εξής: Το ΚΚΕ με 15 βουλευτές θα αρνηθεί να συναινέσει και άρα μαζί με την αρνητική στάση της Ν.Δ. που έχει 75 βουλευτές, αθροίζονται 90 αρνητικές ψήφους. Άρα, ο στόχος της Συγγρού είναι είτε το ΠαΣοΚ (17 βουλευτές), είτε το Ποτάμι (11 βουλευτές) να μην ψηφίσει ώστε να μην συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 ψήφων για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές το νέο εκλογικό σύστημα.

Στη Συγγρού λένε όχι στην ακυβερνησία που θα μπορούσε να οδηγήσει η απλή αναλογική και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σταθερός στην άποψή του, και θα το πει το απόγευμα στον κ. Τσίπρα, ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αναμένει ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση, καθώς ο θεωρεί προσχηματική, αποπροσανατολιστική και με καθαρά κομματική σκοπιμότητα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Θετικός θα εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς ο ίδιος, πρώτος από τον περασμένο Ιανουάριο στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε επισημάνει την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της χώρας.

Άρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισημάνει στον κ. Τσίπρα ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία, την οποία θα έχει, να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις.