«Οι δημοκράτες πολίτες δεν ξεχνάμε τη μεγάλη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην αγωνιζόμενη Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Οι προστατευτικές διατάξεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη υποδεικνύουν το δρόμο για τη βιώσιμη κοινή πορεία λαών και κρατών. Η χώρα μας, μετά από απαράδεκτες καθυστερήσεις, κύρωσε τον μεν Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 είκοσι τρία χρόνια αργότερα, τον δε Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996, είκοσι χρόνια αργότερα. Και αυτό, με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης στερείται ενός μηχανισμού επιβολής. Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν κάποιες φορές σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη…»

«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. Οσο οι κυρίαρες δυνάμεις επιμένουν να διαβάζουν τους κανόνες και ότι το πρόβλημα, τόσο αυτό θα διογκώνεται» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«H αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμη τροχιά».

«Η αποτυχία του νεοφιλελεύερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει αποδειχθεί. Με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επαναβεβαιώνοντας τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.»

«Οι πολιτικές της ξενοφοβίας αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της Ευρώπης» τόνισε.

Οσον αφορά στην προσφυγική κρίση ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Την τελευταία περίοδο η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον β’ Π.Π… Το 2015, οι Αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις,πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά,ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες».

«Θα υποβάλλουμε πρόταση στην Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου, να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της Ε.Ε.» ανέφερε.

«Μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα για το έργο του.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζητώντας μια δίκαιη λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό.

«Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα απαιτεί τομές που δεν διστάσαμε να πραγματοποιήσουμε» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Αλλάξαμε το νόμο περί ιθαγένειας, μεριμνώντας για τις διαδικασίες χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς».

«Έχουμε ήδη προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, μειώνοντας, με πρόσφατο νόμο, τον υπερπληθυσμό».

«Προγραμματίζουμε διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης.

«Καθιερώσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό εποπτείας των πολιτικών για τους Ρομά και προχωράμε άμεσα στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας».

«Προχωράμε – κατά την επόμενη περίοδο – στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα».

Συνάντηση Τσίπρα με τον γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, το προσφυγικό και την ασφάλεια μπορούν να απαντηθούν, όχι με λιγότερη ή περισσότερη, αλλά με μια καλύτερη Ευρώπη», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Τwitter, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου και Έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική Συνέλευση, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Στη συνάντηση με με την ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «η προσφορά της Ελλάδας στην κρίση του προσφυγικού βρίσκει αναγνώριση», όπως ο ίδιος σημειώνει σε άλλη ανάρτησή του στο Τwitter

Ο κ. Τσίπρας θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκίντο Ραϊμόντι και τον Έλληνα δικαστή Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Επίσης, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της Εσθονίας από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

  • 10:30 – Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.
  • 11:00 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Άγκραμουντ.
  • 11:30 – Συνάντηση με τους Έλληνες Βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • 13:00 – Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού και του Πρωθυπουργού της Εσθονίας, (προεδρεύουσα χώρα στο ΣτΕ), Τάαβι Ρούιβας, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
  • 14:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκουίντο Ραιμόντι, και τον Έλληνα Δικαστή στο ΕΔΔA, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
  • 15:30 – Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.