«Άδειασμα» επιφύλαξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη με αφορμή τις δηλώσεις του περί εξαρτώμενων δικαστών και παραδικαστικού κυκλώματος στην Δικαιοσύνη. Το θέμα των δηλώσεων έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την κρίση στην Δικαιοσύνη, ο Μ. Βορίδης ο οποίος κάλεσε αμέσως τον υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει θέση επί των όσων είπε ο κ. Πολάκης, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη και ότι μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι εξαρτώμενοι ενώ άλλοι ανήκουν στο παραδικαστικό του παρόντος και του παρελθόντος.

«Θέλω να ακούσω την αντίδρασή σας. Υπάρχει πράγματι μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη;», ρώτησε τον υπουργό ο κ. Βορίδης και ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι: «Ως υπουργείο Δικαιοσύνης εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και το επίπεδο της απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς στην συντριπτική της πλειονότητα. Δεν υπάρχει κατηγορία που να μην υπάρχουν και εξαιρέσεις που ελέγχονται και θεσμικά».

Πρόσθεσε πάντως πως «όσο απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη στο σύνολό της, εξίσου απόλυτη είναι και η προσήλωσή μου στην ανάγκη της παρρησίας». «Θεωρώ πολύ σημαντικό ατομικό δικαίωμα να προασπίζεται την παρρησία από πολίτη ή πολιτικό όποιος ασκεί λειτούργημα», είπε.

Ωστόσο, τόνισε πως όταν όσα λέγονται δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε «μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο καθηγητής μου Μανωλεδάκης, ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα». «Αν δεν αντανακλά, τότε αποτελεί δήλωση χωρίς νόημα για να το πω κομψά είτε θεσμική κριτική που οφείλει όμως να έχει επιχειρηματολογία».

«Αν μίλησε για την πλειονότητα των δικαστών τότε εγώ διαφωνώ», πρόσθεσε αργότερα ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τα πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη συνεχίστηκαν από πλευράς ΝΔ η οποία ζήτησε να τις καταδικάσει καθώς «προσβάλλουν την λειτουργία του Πολιτεύματος», όπως ειπώθηκε.

Διευκρινίσεις Πολάκη για τις δηλώσεις περί δικαστικών λειτουργών

Διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του για τους δικαστικούς λειτουργούς κάνει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπογραμμίζοντας ότι τιμά κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε δημόσιο λειτουργό, που κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του. Ο κ. Πολάκης για μια ακομη φορά στρέφεται κατά των ΜΜΕ κάνοντας λόγο για ολομέτωπη επίθεση τους, αλλά και της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας έχει ως εξης:

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.

Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί.»

Η ΝΔ ζητεί παραιτήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας ζήτησε την παραίτηση του κ. Πολάκη σε αντίθετη περίπτωση την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. «Απέχετε πόρρω από το να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες μιας τέτοιας δήλωσης», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παρασκευόπουλο καλώντας τον «να σταθείτε απόλυτα καταγγελτικός και να ζητήσετε την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό, άλλως οφείλετε να παραιτηθείτε εσείς».

«Αυτός ο άνθρωπος δια της συμμετοχής του στο υπουργικό συμβούλιο επιλέγει την δικαστική εξουσία την οποία καταγγέλλει», συμπλήρωσε αναφερθείς στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «αντιλαμβανόμενη την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεπερνώντας κάθε θεσμικό ανάχωμα διότι δεν έχει πουθενά πλέον να απευθυνθεί».

«Αυτά δεν γίνονται ανεκτά στις Δημοκρατίες. Ο κάθε υπουργός έχει την ευθύνη και τις συνέπειες όσων λέει», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης πως πρέπει είτε να παραιτηθεί ο κ. Πολάκης αμέσως είτε να κληθεί για εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό αλλιώς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν στέκεται». «Να τιμήσετε την ελληνική Δικαιοσύνη και τον εαυτό σας και αν μέχρι το βράδυ δεν παραιτηθεί ο κ. Πολάκης να παραιτηθείτε εσείς».

«Είναι ένας ηπιότερος Πολάκης», είπε για τον κ. Παρασκευόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τασούλας. «Θέλετε να μετατρέψετε το πέρασμα από την εξουσία σε κατάληψη της εξουσίας και η Δικαιοσύνη είναι βραχίονας στον στόχο σας αυτό», είπε. Ενώ ο Κ. Τζαβάρας είπε πως «είναι προφανές πως όσα συμβαίνουν στην Δικαιοσύνη είναι προϊόν μιας διχαστικής προσπάθειας που γίνεται με την ομαδοποίηση των δικαστών».

«Η κυβέρνηση θέλει “αίμα στην αρένα” και αυτό είναι ότι πρέπει να βρεθούν οι διαπλεκόμενοι και να τιμωρηθούν και έτσι χρειάζεται να πιεστεί η Δικαιοσύνη με προκατασκευασμένες αποφάσεις εξού και η στοχοποίηση των δικαστών», τόνισε ο κ. Βορίδης.

«Άδειασμα» και από ΑΝΕΛ

«Άδειασμα» στον κ. Πολάκη επιφύλαξαν και οι συνεργαζόμενοι ΑΝΕΛ με τον βουλευτή του κόμματος Β. Κόκκαλη να δηλώνει ότ «η πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών βάζουν πλάτη σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα και τους στηρίζουμε».

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Θ. Παπαθεοδώρου είπε στον κ. Παρασκευόπουλο ότι «δεν χωράτε και οι δυο στην ίδια κυβέρνηση» και του πρόσθεσε πως «ή επιβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχουν παραδικαστικά κυκλώματα στην Δικαιοσύνη ή παραιτηθείτε».

Για αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έκανε λόγο ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης, ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Λυκούδης έκανε λόγο για εξωφρενικές δηλώσεις – κεραυνό και τόνισε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Καταδικαστική εμφανίστηκε και η Ένωση Κεντρώων δια του Γ. Καρρά για τα δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.