Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε» κρατά η κυβέρνηση, πηγές της οποίας κάνουν λόγο για «προσωπικές απόψεις» και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

Την ίδια ώρα, πάντως, από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Φίλη, καταγγέλλεται η ΝΔ ότι «ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται απ’ όπου μπορεί» για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κάποιων κύκλων να δημιουργήσουν στη χώρα εικόνα ακυβερνησίας, με μια κυβέρνηση απονομιμοποιημένη, δείχνοντας προς την πλευρά των πολιτικών αντιπάλων και υπενθυμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση έχει αναβαπτίσει τη λαϊκή εντολή πολύ συχνά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Φίλη στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ρ/σ» Παραπολιτικά», ο υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠάνος Σκουρλέτηςείπε πως δεν την έχει ακούσει και πως δεν μπορεί να καλείται να ερμηνεύει δηλώσεις πολιτικών συναδέλφων και φίλων, τόνισε όμως πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει μην υπάρχουν εμπόδια, να είναι όλο και λιγότερα τα εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται μέσα στα πλαίσια που προβλέπει το Σύνταγμά μας».

«Άρα, προφανώς δεν ταιριάζει σε εμάς ούτε η λογική των απαγορεύσεων ούτε πολύ περισσότερο η χρήση κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε αυτούς που ελευθέρα διαδηλώνουν και εκφράζουν τις απόψεις τους» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Προσεκτική… ισορροπία απέναντι στις δηλώσεις Φίλη τήρησε ο πρόεδρος της ΒουλήςΝίκος Βούτσης, ο οποίος είπε πως στον δημόσιο χώρο ο καθένας διατυπώνει την άποψή του και έχει τη ευθύνη των λόγων του, ενώ υπογράμμισε πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών του για την αποδοχή της λαϊκής κινητοποίησης οποιασδήποτε μορφής είναι δεδομένη και αυτονόητη».

Πρόσθεσε, όμως, με νόημα πως του προξενεί εντύπωση ότι στο δημόσιο διάλογο γύρω από διαφορετικές απόψεις, όπως σχετικά με αυτή τη συγκέντρωση, έρχεται και επανέρχεται η επωδός του ‘παραιτηθείτε’, είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς άτομα και στελέχη.

«Σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν» είπε από την πλευρά της μιλώντας στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΡάνια Σβίγκου, προσθέτοντας: «Από κει και πέρα, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, αλλά αντίθετα θα ασκήσουμε πολιτική κριτική, όπως κάνουν τα κόμματα και αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων, σε κινήματα τύπου κατσαρόλας και στο πολιτικό περιεχόμενο που καποιοι κρυβόμενοι πίσω από ανώνυμες συγκεντρώσεις προσπαθούν να δώσουν αυτή τη στιγμή στη χώρα».