από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 

Η Βρετανία πρέπει να μείνει στην Ευρώπη

Κείμενο ανοιχτό για την συγκέντρωση υπογραφών
Η Βρετανία πρέπει να μείνει στην Ευρώπη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει. Στο δημοψήφισμα αυτό οι Βρετανοί πολίτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν, αλλά η απόφασή τους αφορά πολύ περισσότερους. Η Βρετανία δεν είναι μόνον η ένωση τεσσάρων λαών και το κέντρο μιας Κοινοπολιτείας 53 κρατών. Για όλους όσοι σπουδάσαμε ή ζήσαμε εκεί μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι επίσης η μητρόπολη μιας πνευματικής Κοινοπολιτείας κουλτούρας, αρχών και αξιών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, έχει εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων ομόλογών του, οι οποίες ενισχύουν τις προοπτικές παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Αυτήν την στιγμή η Βρετανία απολαμβάνει την πιο ευέλικτη και ευνοϊκή αντιμετώπιση, από κάθε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.Μπόρεσε και έμεινε - ύστερα από επιλογής της - εκτός του ευρώ, εκτός του χώρου Σένγκεν με τα ανοιχτά σύνορα, και τώρα - με τις μεταρρυθμίσεις του Βρετανού πρωθυπουργού - και εκτός μιας "ολοένα πιο στενής ένωσης".

Πέρα όμως από την ιδιαίτερη σχέση, υπάρχουν πέντε λόγοι, από την πλευρά της Βρετανίας, που συνηγορούν στην παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτον, η “ισχύς εν τη ενώσει”.Θα ήταν τρέλα να αγνοήσει κανείς το τεράστιο πρακτικό πλεονέκτημα του να είσαι μέρος ενός οικονομικού μπλοκ τέτοιου μεγέθους, της μεγαλύτερης “οικονομίας” στον κόσμο,μίας αγοράς 500 εκατομμυρίων ανθρώπων,, με κοινή ιστορία, που μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες αυτού που ονομάζουμε ‘Δύση’.

Δεύτερον, όταν πρόκειται για την ασφάλεια και για την επιστημονική πρόοδο, η συνεργασία μεταξύ κρατών καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται την σύμπραξη με την Ε.Ε., όπως χρειάζεται και την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.

Τρίτον, η κουλτούρα και ο πολιτισμόςτης Βρετανίας έχει πολλά κοινά με τις χώρες της Ευρώπης, πολύ περισσότερα από ότι με τις ΗΠΑ, με τις οποίες υπάρχουν μεγάλες πολιτισμικές διαφορές: οι γεμάτες με εμπορικά κέντρα πόλεις, η θρησκευτικότητα που κατακλύζει τη δημόσια ζωή, η ανοχή στην βία και τα όπλα. Τους λαούς στην Ευρώπη τους συνδέουν κοινές και ισχυρές πολιτιστικές αναφορές - από την κλασσική μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο μέχρι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορεί η Βρετανία να μοιράζεται την ίδια γλώσσα με τις ΗΠΑ,αλλά έχει τον ίδιο πολιτισμό με την Ευρώπη.

Τέταρτον,η ευημερία μιας χώρας προσδιορίζεται μακροπρόθεσμα κατά κύριο λόγο από το πόσο ανοικτή είναι ως οικονομία και κοινωνία. Η γεωγραφική εγγύτητα δίνει ακόμη περισσότερη ισχύ στις ανοιχτέςοικονομικές σχέσεις. Για να έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου, η Νορβηγία και η Ελβετία αποδέχονται τους περισσότερους κανονισμούς της Ε.Ε., χωρίς να έχουν την παραμικρή επιρροή πάνω τους - και εξακολουθούν να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε..Η Βρετανία μέσα από την Κοινοπολιτεία έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανοικτή και να γεύεται τα αντίστοιχα οφέλη. Θα ήταν πραγματική σμίκρυνση για την Βρετανία να περιορίσει το εύρος των ελεύθερων οικονομικών της σχέσεων.

Πέμπτον, δεδομένων των κοινών στοιχείων, της κοινής Ευρωπαϊκής ιστορίας και της γεωγραφικής εγγύτητας, η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.θα εκλαμβανόταν ως εχθρική και αλαζονική κίνηση προς την Ευρώπη. Και η αντίληψη στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική ευημερία κάθε χώρας που συναλλάσσεται με αυτήν.

Πολλές από τις επικρίσεις εναντίον της Ε.Ε. είναι υπερβολικές. Γράφονται πολλά για υπέρ του δέοντος κανονισμούς και για τις αρνητικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στις βρετανικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. είναι μόλις το 1% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ένα ελάχιστο κλάσμα του κόστους των εθνικών διοικήσεων, ενώ το 45% αυτού επιστρέφει στις χώρες - μέλη μέσω της ΚΑΠ. Σε περίπτωση εξόδου η μείωση των ετήσιων καταβολών της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, που δεν ξεπερνά το 0,5% του βρετανικού ΑΕΠ, θα αντισταθμιστεί από την φυσική απώλεια του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των εμπορικών ροών με την ΕΕ, που τώρα είναι ελεύθερες.

Ασφαλώς και η Βρετανία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ευημερήσει και μόνη της. Εκτός Ε.Ε., όμως, θα έθετε σε κίνδυνο τις επιχειρηματικές φιλίες, θα εγκατέλειπε ένα σημαντικό οικονομικό μπλοκ την ίδια ώρα που η "ισχύς εν τη ενώσει" αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σ’ όλο τον κόσμο, θα υφίστατο μια μεταβατική επιβράδυνση της ανάπτυξής της και θα άλλαζε σημαντικά τη δομή της οικονομίας. Πάνω από όλα, εκτός Ευρώπης η Βρετανία θα έχανε τον ιστορικό της ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της Ηπείρου και αυτό είναι μια άρνηση της δικής της ιστορίας, της δικής της συμβολής στην ύπαρξη μιας ειρηνικής Ευρώπης.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους φίλους μας, τους συναδέλφους, τους παλιούς συμφοιτητές και καθηγητές που έχουν ψήφο στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να ψηφίσουν για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο απομονωτισμός δεν οδηγεί στην ευημερία. Οδηγεί στην απομόνωση. Το λαμπρότερο μέλλον είναι το κοινό μέλλον.

Το κείμενο αυτό είναι ανοιχτό για συγκέντρωση υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση


http://www.ipetitions.com/petition/Greeks-for-Britain-in-Europe

Ο Κώστας Μητρόπουλος είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC, απόφοιτος του LondonBusinessSchool. Ο Πάνος Λέκκας είναι Πρόεδρος του Δ.Σ.της CNLCapitalΕΚΕΣ, απόφοιτος του LondonBusinessSchool. Ο Φοίβος Καρζής είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Reading.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σε τι μας χρειάζεται. | 12/06/2016 18:39
  Δεν βλέπω σε τι μα χρειάζετε αυτό το κράτος στην ΕΕ, ποτέ δεν είθελε να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση και εάν το έκανε αυτό ήταν διότι σαν υπηρέτρια των USA ακολούθησε τις διαταγές του αφεντικού της, διότι δεν ήταν το συμφέρον των USA η ένωση της Ευρώπης, και αυτό γιατί με 480000000 πληθισμό και με μια τεχνολογία που σε πολλά ξεπερνάει αυτήν τον USA βλέπανε ότι θα χάνανε την επιρροή τους και την έβαλαν για να είναι αντίθετη σε ότι αποφασιζόνταν από την ΕΕ, και αυτό έκανε όλα αυτά τα χρόνια, τώρα που είδαν ότι δεν κατάφεραν την διάλυση της ΕΕ θέλουν να φύγουν ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρουν τελικά να γίνει αυτό που επιθυμούν ας πάει στο .......
  Τάσος
  απάντηση11
   
   
  Την υπογραψαμε κιολας! Καλο για την Ελλαδα | 10/06/2016 18:13
  Εχουμε δικαιωμα ψηφου στο ΗΒ και θα πουμε φυσικα ΝΑΙ να μεινουμε στην ΕΕ. Εχει πολα ωφελη για Ελληνες να παραμεινει το ΗΒ στην ΕΕ. Εξαλλου η Ευρωπη ειναι γεννημα θρεμα της Ελλαδας.
  Αντι.Λονδινο
  απάντηση31
   
   
  Αποχωρούν ; ...και μετά περιμένουν στις ουρές των τρίτων χωρών για να εισέλθουν με βίζα στην ΕΕ | 10/06/2016 18:12
  Δεν θα ήθελαν ούτε στα πιο τρέλα τους εφιαλτικά όνειρα να ζήσουν την εμπειρία της τρίτης χώρας για να επισκέπτονται την ΕΕ και να συνομιλούν μαζί μας για ποσοστοσεις εμπορίου . Αν θέλουν όμως να το ζήσουν δίκη τους η επιλογή γιατί φαίνεται οτι δεν σκέφτονται ούτε έναν απο τους λόγους που προβάλλονται στο δημοσίευμα σας. Εξ άλλου ο Καμερούν σπεκουλάρισα επικυνδινα και τωρα τρέχει να τα μαζέψει. Η Θάτσερ έζησε σε άλλη εποχή κύριε Κάμερον. Υπάρχει και μια ποιοτική διαφορά. Ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα!!!
  Theodoros
  απάντηση12
   
   
   
  Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν! | 09/06/2016 19:04
  Εκβίασαν με το δημοψήφισμα καλύτερες συμφωνίες με την ΕΕ, τις πήρανε, ας φύγουν τώρα από την Ένωση για να μείνουν με τις συμφωνίες στο χέρι!
  Δ.
  απάντηση22
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-