Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ζητεί η ΝΔ μετά τις δηλώσεις του για το κίνημα «Παραιτηθείτε».

«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος «Παραιτηθείτε», δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».

Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

Ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 98.9 και αναφερόμενος στο κίνημα «Παραιτηθείτε» έκανε λόγο για προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης.

«Θα υπάρχει υπονόμευση με «κινήματα κατσαρόλας». Το κίνημα «παραιτηθείτε» είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.

Το κίνημα «Παραιτηθείτε» δεν υποστηρίζεται από κόμματα και θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου στις 8 το βράδυ.

Ζητά παρέμβαση Τσίπρα

Την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και με την πρόθεσή της για δημοψήφισμα.

«Μόνο η χούντα έκανε δημοψήφισμα για συνταγματικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι η διαδικασία της αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη. Επίσης οι λόγοι για δημοψήφισμα προβλέπονται σαφώς και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται συνταγματικά ζητήματα.

Για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, είπε ότι «η συγκέντρωση δεν πρέπει να καπελωθεί από κόμματα. Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη παρουσία με βουλευτές. Ωστόσο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη».

Πάντως, σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι η συγκέντρωση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Θεώρησε δε δικαιολογημένη τη συγκέντρωση, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.