από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Ανοίγει ο διάλογος για νέο εκλογικό νόμο και Συνταγματική Αναθεώρηση

«Ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο»
Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Ανοίγει ο διάλογος για νέο εκλογικό νόμο και Συνταγματική Αναθεώρηση
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθορίζουμε τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου στοχεύοντας στη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα. Η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάμε για έναν κόφτη χρέους που θα αποφέρει δημοσιονομικό περιθώριο στην ελληνικη οικονομία από το 2020 έως το 2060. Αυτή η εξέλιξη τελειώνει την υπόθεση Grexit και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία και την έξοδο από την κρίση» ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε: «Πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Ολοκληρώσαμε την δύσκολη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού χωρίς να κόψουμε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις. Κρατήσαμε προστατευμένη την α' κατοικία για τους δανειολήπτες. Οι κανόνες που συμφωνήσαμε είναι από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Καταφέραμε να προχωρήσουμε σε αναγκαία παρέμβαση για τον ελεγχο του κρατικού χρήματος.

«Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αναζητά διέξοδο και προοπτική. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται μια προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας.. Για το πέρασμα σε μια νέα εποχή που θα την ονόμαζα εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Γι' αυτό κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς μας είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Τρεις πρέπει να είναι οι κεντρικές προτεραιότητες για να πετύχουμε τον στόχο μας:  διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, αναπυτξιακή στροφή της οικονομίας δίκαιη κατανομή των βαρών» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015 δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι χρήματα που μπορούμε όχι να τα σπαταλήσουμε αλλά να βοηθήσουμε τον κόσμο, να δημιουργήσουμε δομές κοινωνικής προστασίας. Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε».

«Η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας» σημείωσε.

«Ψηφίστηκε και υλοποιείται ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων με την οποία προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα.».

«Παράλληλα με την υλοποίηση αυτων των δράσεων συνεχίζουμε τα έργα στην ενέργεια και τον τουρισμό. Ηδη έχουμε εκτιμήσεις για ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές. Ανοίγουμε τη συζήτηση με την κοινωνία, για το νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε. Έχουμε καθήκον να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε έναν λαό που έχει υποφέρει αρκετά.Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο σε αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Δραγασάκης: Προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου

Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε από τους υπουργούς στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν απομακρύνθηκαν οι κάμερες, ήταν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε όμως ότι περιμένει την έγκριση των τροϊκανών, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑΝ είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μίλησε για τα υπό κατασκευή υδατοδρόμια λέγοντας ότι θα υπηρετήσουν ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής τουριστικής κίνησης και της ανάπτυξης στις περιοχές. Εξήγγειλε ότι θα δοθούν οκτώ άδειες για υδατοδρόμια, χωρίς όμως να αποκαλύψει τους ενδιαφερόμενους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι έχει έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια, αλλά -όπως είπε- απαιτούνται χρήματα για τους εκπαιδευτικούς, είναι 20.000 καθηγητές και βάσει αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα χρονιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και για τη βιοποικιλότητα.

Μίλησαν επίσης ο κ. Πολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και στη λειτουργία των νοσοκομείων, η κ. Φωτίου η οποία εστίασε στα οργανωτικά του υπουργείου της με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Μάρδας για την αύξηση των εξαγωγών, που -όπως είπε- παρατηρείται, και για νέα επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθεί.

Ο πρωθυπουργός έλεγε συχνά «θα τα καταφέρουμε», ζητώντας από όλους να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 19:30 καθώς είχε υποχρεώσεις με τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς. Όταν όντως τελείωσε στις 19:30 το Υπουργικό είπε: «Επιτέλους, μια φορά τελειώσαμε στην ώρα μας».
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Στόχος μας, το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021 
Μαξίμου: Σε αναζήτηση συμμάχων για τον εκλογικό νόμο 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Στελνω το 101%της αναποδης ευχης μου.. | 03/06/2016 10:02
  Στον αγυριστο ρε,κι'ακομα παραπερα.Οσσοι σας εμειναν πλεον,ειναι το κατακαθι της κοινωνικης φοιρας.Οσσοι δεν δουλεψαν ποτε, για το φαγητο μιας τους,εστω κ' μιας ημερας,καποιοι ψευτο διανοουμενοι γιατροδικηγοροι εργολαβο[κηδειαδες]φοροφυγαδεςκλπ αποβλητα.Ακομα κ' κ' οι μολοτωφακηδες ετοιμαζονται να σας εγκαταλειψουν.Σ'αυτους ρε θα μοιρασεις δικαια τον δικο μου ιδρωτα[κ' του καθε ελληνα πολιτη που εργασθηκε κ' εργαζεται τιμια μια ζωη??] .Οτι κι'αν κανεται,οσσα συνταγματα κ' νομους κι'αν αλαξεται,μαυρο μελλον σας περιμενει.Τοσο σαν πολιτικους οσο κ' σαν ανθρωπους..
  Συντ/χος 39ειας βαε ιδ.τομεα..
  απάντηση150
   
   
  Είναι ο | 03/06/2016 08:48
  μόνος που γελάει, ενώ είμαστε για κλάματα
  Τσιπροχάχας
  απάντηση200
   
   
  ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ | 03/06/2016 01:09
  Απο που μαθατε πως διακυβερναται μια χωρα αφου ποτε σας δεν δουλεψατε.Τετοιες αερολογιες και μαλιστα παρουσια των μεσων ενημερωσης δεν αρεσουν σε κανενα .Ο καλος διοικητης πρωτα ενημερωνεται ,βλεπει,δινει τις κατευθυνσεις του και ελεγχει την εξελιξη επεμβαινοντας οπου πρεπει.Αλλα που να τα ξερετε ολα αυτα οταν το μονο που σας ενδιαφερει ειναι η καρεκλα σας και το βολεμα των κομματοσκυλων σας.Η Ελλαδα και οι Ελληνες δεν υπαρχουν για σας.
  Patriot
  απάντηση190
   
   
  Εχεται πλεον χασει κ' το ελαχιστο ερισμα,, | 02/06/2016 23:38
  Τι αλλο βρωμικο αραγε εχεται στον αρωστο εγκεφαλο σας??.Μηπως να αναθεωρησεται το συνταγμα αναδρομικα για να γλυτωσεται κι'εσεις κ' καποιοι αλλοι για τις τοσσες παρανομες κ' αντισυνταγματικες σας πραξεις??.Να δειτε που θα μας φορτωσεται καμια χουντα κι'εμεις αντι να λυπομαστε να πανηγυριζουμε που θα σας οδηγουν στην ψειρου κι'ακομα παραπερα,,,
  Καντε δημοψηφισμα εαν τολματε,,
  απάντηση160
   
   
  στη φυλακή θα σαπίσεις | 02/06/2016 21:29
  γελοίε παλιοκαραγκιόζη
  μάκης
  απάντηση153
   
   
  Περί ψήφων και εκλογών... | 02/06/2016 20:41
  «Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας». Oι Άγγλοι λένε: "Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Πάντα κάποιος πληρώνει γι'αυτό". Είναι μάλλον προφανές ότι τα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, όντας ανασφάλιστοι, δεν έχουν πληρώσει μέχρι τώρα, και ούτε φυσικά στο μέλλον, ΟΥΤΕ ΕΝΑ Ευρώ εισφορά πχ στο ΙΚΑ ή τον ΕΟΠΥΥ. Υποθέτω ότι δεν πλήρωναν ούτε φόρους.Και ποιός θα πληρώνει το κόστος περίθαλψής τους; Μα φυσικά όλοι εμείς οι υπόλοιποι που μια ζωή πληρώναμε τις εισφορές μας στα Ταμεία και έχουμε ήδη δει όλη την μέχρι τώρα υποβάθμιση, έως εξαφάνιση των παροχών τους. Θα έλθουν όμως εκλογές...
  Μένωευρωπαίος
  απάντηση170
   
   
  Που ζει | 02/06/2016 19:59
  αυτός ρε παιδιά; σσσ. μην τον ξυπνάτε από το ωραίο όνειρο
  Αλλοπαρμένος
  απάντηση130
   
   
  Ξέρει κανείς πως ερμηνεύονται οι όροι... | 02/06/2016 19:19
  ..."δίκαιη ανάπτυξη" και "κοινωνική πλειοψηφία"? Έτσι για να καταλάβω πως (θα) μοιράζεται ο πλούτος που θα παραχθεί όταν (θα) ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση160
   
   
  Παππάς αντ' αυτού Τσίπρας... | 02/06/2016 18:51
  Γελά ο μωρός.
  Γιώργος
  απάντηση140
   
   
  Ωμίλησε ο καταληψίας του 15μελούς! Και τι είπε; "Ο πλούτος που παράγεται να κατανέμεται δίκαια | 02/06/2016 18:14
  προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας!" Δηλ. είναι δίκαιο αν ο Χ, ων στέλεχος μιάς μεγάλης εταιρείας ή στρατηγός ή επιτυχημένος επιχειρηματίας, δικηγόρος, ιατρός ή ευπώλητος συγγραφέας ή καλός καθηγητής, πωλητής ή τεχνίτης ή έξυπνος ή τυχερός επενδυτής, ό,τι βγάζει - και σε κάθε χώρα πραγματικής δικαιοσύνης όντως θα έβγαζε πολλά - να του το παίρνει το κράτος για να το δίνει σε πτωχοτέρους ώστε, τι; Να έρχωνται στα ίσα των; Ή, έστω, χαριστικά, οι προαναφερθέντες να μένουν με, λ.χ., 1200-1400 Ε τον μήνα, οι δε πτωχότεροι, ανειδίκευτοι, ολιγώτερο άξιοι αντί 400-800 να παίρνουν 1000, υφαρπάζοντες δι' εξοντωτικής φορολογήσεως τα εισοδήματα των αξιοτέρων; Και θα υπάρξει έτσι ανάπτυξη; Καλά..
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση171
   
   
  Ολα τα λαμόγια μία παρέα | 02/06/2016 16:25
  Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει για το υπόλοιπο ξεπούλημα της χώρας...Θα μοιραστεί φραπές και τυρόπιτα από την κα Φωτίου....Οπως επίσης πίσσα κ πούπουλα για την συμμορία των Συριζοανέλ....
  Ο Ακης σας περιμένει, ποτε θα πάτε??
  απάντηση364
   
   
  Συνεδριάζω, | 02/06/2016 12:19
  Συνεδριάζεις, Συνεδριάζει, Χεστήκαμεκιηβάρκαγέρνει !
  Hajduk
  απάντηση414
   
-