Ήλθε ώρα της κρίσης για τη Δικαιοσύνη, που ως γνωστόν διανύει περίοδο την οποία κανείς δεν θα θέλει να θυμάται στο απώτερο μέλλον.

Στις 30 Ιουνίου, οπότε και αποχωρούν πλείστοι όσοι δικαστικοί, γίνεται αλλαγή φρουράς. ·Πεδίον δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση η οποία καλείται τώρα να κάνει τις δικές της επιλογές και να δώσει στίγμα προσώπων και διοίκησης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα συζητηθεί την Πέμπτη η «λίστα» δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που πληρούν τις προϋποθέσεις, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (αποχωρεί Ευτέρπη Κουτζαμάνη), ενώ σε διαδοχικές συνεδριάσεις, 7 και 9 Ιουνίου, θα συζητηθούν οι θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου (3 ή 4) και αυτή του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιστοίχως.

Η πρώτη «δεξαμενή» παρουσιάζει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει πρόσωπα που θεωρούνται «φαβορί», όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη, καθώς χαίρουν της εκτίμησης της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, αλλά και λειτουργούς που κατά κοινή ομολογία είναι έμπειροι και ικανοί, όπως οι Αθ. Κατσιρώδης και Ν. Παντελής, αμφότεροι αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου.

Βεβαίως, το Υπουργικό Συμβούλιο αργότερα θα πρέπει κατά την επιλογή του να τηρήσει ισορροπίες, και να λάβει ίσως υπόψη του την έκκληση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό, ο διάδοχος της κυρίας Κουτζαμάνη να μην είναι μέλος του Αρείου Πάγου αλλά εις εκ των υπηρετούντων αντεισαγγελέων. Τα ονόματα που θα συζητηθούν καθώς συγκαταλέγονται στον ίδιο κατάλογο, είναι επίσης αυτά του Ι. Γιαννακόπουλου αντιπροέδρου Α.Π., της Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέως, και του Δ. Δασούλα, αντεισαγγελέως.
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αρεοπαγίτες): Δημητρούλα Υφαντή, Δ. Κράνης, Χ. Κοσμίδης, Γ. Σακκάς, Χρυσούλα Παρασκευά, Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου, Ελένη Διονυσοπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Ευγενία Προγάκη, Αγγελική Αλειφεροπούλου.Αν για τη θέση του εισαγγελέα Α.Π. επιλεγεί εις εκ των αντιπροέδρων, τότε οι κενές θέσεις αυξάνονται, ως κ τούτου θα «παίξουν» επίσης οι αρεοπαγίτες, Μαρία Βαρελά και Γ. Κοντός.Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη θέση του αντιπροέδρου, η προεπιλογή αφορά τους συμβούλους Κ. Κωστόπουλο, Βασιλική Ανδρεοπούλου, Μαρία Αθανασοπούλου, Ελένη Λυκεσά, Δ. Πέππα και Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα.