Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη αλλάζει η διάταξη του πολυνόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τις «υπουργικές» offshore,

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη η τροπολογία θα απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που έχουν έδρα εκτός της χώρας.

Η δήλωση της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.

Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Πως σχολιάζει η αντιπολίτευση την υπό κατάθεση τροπολογία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore.

Παραμένει το ερώτημα:

Ποιός Υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;

Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

«Έντρομη η Κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την υπό κατάθεση τροπολογία για τις οffshore.

«Τα υπόλοιπα στη Βουλή» καταλήγει.

Το Ποτάμι σχολίασε: «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα.

» Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους «προστατευμένες» έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν.»

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Αυγής

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των «υπουργικών» offshore.

Ειδικά, για την υπόθεση των offshore, αίσθηση προκάλεσε ότι η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε σήμερα «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί».

Έχουν προηγηθεί επικριτικές δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή. Όλες οι παρατάξεις ζητούν την άρση της διάταξης, που ανοίγει το δρόμο σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

Μετά και το πρωτοσέλιδο της Αυγής, γίνεται φανερό ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν έπεισαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν να χάνεται και το ηθικό πλεονέκτημα, ενώ ήδη βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κριτικής λόγω των βαρύτατων μέτρων που ψηφίστηκαν σε δύο δόσεις (ασφαλιστικό-φορολογικό και πολυνομοσχέδιο).

Με το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαρύ για το θέμα των offshore, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιείται απόψε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινώσει διορθωτικές παρεμβάσεις.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν γνώριζαν πως ψήφιζαν την ύποπτη διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά στα Παραπολιτικά: «Πραγματικά γιατί δεν είχαμε και το χρόνο και ρίξαμε όλο το βάρος στα βασικά άρθρα που ήταν το υπερταμείο, που ήταν ζητήματα φορολογίας κλπ άρα δεν το επισημάναμε. Θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη θέση και εγώ νομίζω ότι δεν θα το ψήφιζα αυτό το άρθρο αν το έβλεπα γιατί είναι και θέματα ηθικής τάξεως πλέον και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δανειστές επιβάλουν όρους οι έλληνες πολιτικοί και τα άλλα πρόσωπα να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Εγώ αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι ποιος σκέφτηκε και έβαλε αυτή τη διάταξη στο νόμο. Ποιος υπουργός;»

Και συνέχισε: «Εγώ εκείνο που περίμενα στα αντίστοιχα τμήματα της ΚΟ που ασχοληθήκαμε με το νομοσχέδιο κάποιος να μας πει ότι ξέρετε μας ζητάνε οι δανειστές να βάλουμε αυτό τον όρο και να το συζητήσουμε. Δεν συζητήθηκε! Αυτό κάνει πολύ κακό και στην Αριστερά και στην κυβέρνηση και στη χώρα. Η Αριστερά πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα στην πράξη ότι κάνει έντιμη διαχείριση, ότι είναι οικονομικά με τους αδύναμους, ότι είναι ικανή να λύσει προβλήματα, ότι είναι ανεξάρτητη και ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αυτά τα ζητήματα ηθικής μας βλάπτουν και εγώ αυτές τις αρχές της ηθικής και της έντιμης διαχείρισης θα τις υπερασπιστώ ανεξαρτήτως εάν κάποιους θα τους στενοχωρήσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκρπόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ζήτησε συγγνώμη για την ψήφο του στην εν λόγω διάταξη. «Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ο πρώτος βουλευτής που ζήτησα να αποσυρθεί το άρθρο 178. Έγινε αυτό χθες το πρωί. Κάνω την αυτοκριτική μου αλλά πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι 300 βουλευτές όχι μόνο εγώ. Δηλαδή το ΚΚΕ που υποτίθεται τα πιάνει όλα, είπε «Όχι» αλλά δεν έκανε καμία νύξη μέσα στη Βουλή. Κιχ δεν ακούστηκε από κανέναν βουλευτή» είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά.